Hernesupile annavad põneva meki sinep ja kurkum

maaelu.postimees.ee
Copy
Hernesupp
Hernesupp Foto: Elis Toompuu

Nõo Lihatööstuse tehnoloog ja tunnustatud kokk Marko Kokmann jagab suitsutatud ribist või seakoodist valmistatud maitsva hernesupi retsepti vastlapäevaks.

Supi valmistamisega tuleb alustada juba eelmisel õhtul, pannes herned ja kruubid ööseks suurde kaussi külma vette likku.

Järgmisel päeval pane potti vesi koos suitsutatud ribi või seakoodiga ning kuumuta seda aeglaselt keemiseni. Eemalda hoolikalt leeme pinnale tekkinud vaht. Lisa supile leotatud ja loputatud kruubid ning herned. Kuumuta poti sisu uuesti keemiseni. Seejärel alanda kuumust ja kata pott kaanega ning keeda suppi tasasel tulel umbes tund aega.

Samal ajal haki või riivi jämeda riiviga peeneks sibulad, porgandid ja kartulid. Soovi korral võid sibula ja porgandi õlis läbi praadida. Aseta ka köögiviljad potti ja keeda suppi veel umbes pool tundi, kuni kõik komponendid on pehmed. Järgmisena võta liha potist välja ja eemalda kondid. Lõika liha peenikesteks tükkideks ja lisa uuesti supile.

Kui on soov anda supile päikseliselt kollakas värvus, siis lisa selle valmimise lõppfaasis veidi kurkumit.

Maitsesta suppi soolaga ning lisa veel veidi kanget sinepit. Kui on soov anda supile päikseliselt kollakas värvus, siis lisa selle valmimise lõppfaasis veidi kurkumit. Serveerides puista peale maitserohelist.

Kuna hernesupi valmistamine on ajamahukas tegevus, siis võib selle kogust suurendada ja panna järgi jääv osa steriliseeritud puhtasse purki, mida saab säilitada nagu hoidist.

Hernesupp

300g kuivatatud kollaseid poolitatud herneid

150g odrakruupe

4l vett

1,5kg suitsutatud ribi, seakooti või suitsukonte (kus on ka veidi liha küljes)

150g sibulat

300g kartulit

150g porgandit

2 tl kanget sinepit

maitserohelist

soola

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles