Sealiha hind lendab rekordilistes kõrgustes (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
Sealiha lett uuel Balti jaama turul.
Sealiha lett uuel Balti jaama turul. Foto: Toni Läänsalu / Postimees

Sealiha hind on kerkinud viimase 20 aasta rekordini. Poelettidele eile nii kõrge hinnatõus veel jõudnud.

"Sealiha hinna aluseks olev Saksamaa indeks on hetkel 2,28 euro juures kilogrammi kohta, mis märgib viimase 20 aasta hinnarekordit. Igal kolmapäeval toimub indeksi korrigeerimine ja ei ole näha, et tõus kuidagi pidurduks,“ kommenteeris Nõo Lihatööstuse tegevjuht Ragnar Loova.

Praegune ulmeline olukord on tema sõnul tingitud paljudest asjaoludest, aga eelkõige sealiha pakkumise vähenemisest, milleni on omakorda viinud kõrged energiahinnad. "Paljud loomakasvatajad on tegevuse lõpetanud või mahtu vähendanud. Hinnatõus on olnud ülikiire ja kõrget taset ennustatakse paraku pikemaks perioodiks. See on ka ettevõtetele ränk, sest tooraine on lühikese aja jooksul kallinenud ligi 60%, kuid toodete hinda on samas tõstetud vaid 10-15%," lisas ta.

See on ka ettevõtetele ränk, sest tooraine on lühikese aja jooksul kallinenud ligi 60%, kuid toodete hinda on samas tõstetud vaid 10-15%.

Ka on tema sõnul tarbija ostujõud raugenud ja müügimahu hoidmiseks ollakse sunnitud atraktiivseid hinnakampaaniaid korraldama, mis jätab omakorda jälje nii mõnegi tootja tegevusse.

Loova lisas, et sealiha on siinse tarbija vaieldamatu lemmik ja kohalik tootja väärib seega erilist tuge ja tähelepanu. "Jätkuvalt julgustan valima kodumaist toitu, sest see on valminud lähedal, tootmise ja transpordi jalajälg on väiksem ning pealegi on Eesti toit pälvinud suurt tunnustust kui väga puhas ja kvaliteetne. Kodumaise toidutootmise toetamine ja julgustamine võimaldab pisutki mastaapset hinnarallit ohjeldada,“ ütles Loova.

Tooraine metsik hinnatõus toob paratamatult kaasa ka ebakvaliteetsema tooraine ulatuslikuma kasutamise. "Inimesed teevad tihti valiku hinna põhjal ja hinnasurve tõttu eelistatakse paraku kuskilt kaugelt sisse veetud või madalama kvaliteediga toitu. Sellele tuleb vastu seista, sest lausa riiklikult on oluline, et toidu kvaliteedis ja tasakaalustatud toitumises ei teeks kompromissi ükski tarbija ega tootja,“ lausus Loova.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles