Ananass aitab kaalu langetada

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Ära viska ananassisüdamikku prügikasti, sest just seal on kõige kasulikumad ained.
Ära viska ananassisüdamikku prügikasti, sest just seal on kõige kasulikumad ained. Foto: Shutterstock

Kui rahvameditsiinis kasutatakse ananassi mahla ja koort haiguste raviks, alates tüügastest ja lõpetades vähiga, siis ametlikus meditsiinis kasutatakse ananassi siiski vaid kõhuusside väljaajamiseks, diureetikumina, soolatüügaste eemaldajana ja põletike ravis.

Teadlased on kindlaks teinud, et ananassi mahlas sisalduvad ained aitavad tselluliidi vastu, seega on taim nüüd populaarne ka kosmeetikatööstuses. Rahvameditsiinis on täheldatud ananassi pigmendilaikude kadumist soodustavat toimet. Samuti sisaldab ananass valke lõhustavaid fermente ning seedimist soodustavat, verd puhastavat ja vererõhku alandavat bromeliini. Nii aitab ananass vältida südameinfarkti, tromboosi ja insulti.

Ananassi tuleks süüa koos südamikuga, sest bromeliini leidub just seal kõige enam. Bromeliin on ananassis olev valke seediv ensüüm, millel on võime hävitada vähirakke, jättes terved rakud samaaegselt puutumata. Ainet leidub nii viljalihas kui säsis.

Värskes ananassis sisalduva ja valkusid lõhustava ensüümi bromeliini ümber on viimasel ajal tekkinud väljamõeldisi selle võimalustest lõhustada organismis rasvu ja ravida rasvtõbe ilma vähekalorilisele toidule üleminekuta. See ei olevat siiski nii, kuna bromeliin ei mõju rasvadele ja hävineb kiiresti soolestikus.

Austraalias asuva Queenslandi meditsiiniuuringute instituudi teadlased kinnitasid, et ananass ja eriti selle kiuline südamik sisaldab vähivastaseid koostisaineid. „Me avastasime, et mitmed viljas olevad proteiinid takistavad vähirakkude arengut. See võib teha elu kergemaks inimestel, kes kannatavad rinna- ja kopsuvähi käes,” rääkis uurimisrühma juht dr Tracey Mynott.

Seedehäirete korral soovitatakse regulaarselt juua enne sööki klaas värsket ananassimahla või süüa lõik värsket ananassi. Päikese käes kuivatatud ananassi tuleks süüa mitu lõiku.

Peale selle lahustab bromeliin soolestikus valgujääke ja hävitab parasiidid.

Bromeliin leevendab ka adsidoosi ehk happeliste ainete haiguslikku kuhjumist organismis. Aitab hoida happe ja leelise tasakaalu ning ravib allergiat, nahahaigusi, kõhukinnisust ja puhitust.

Ananass on looduslik joodiallikas, seega tõhus kilpnäärmeprobleemide korral.

Värske ananassi mahl alandab palavikku ja lahtistab röga. Ananass on looduslik joodiallikas, seega tõhus kilpnäärmeprobleemide korral. Samuti aitab ananass kaasa kollageeni moodustumisele ja haavade paranemisele.

Viljas olevast aminohappest trüptofaanist sünteesitakse organismis mõnuhormooni serotoniini, mis vähendab magusaisu ja annab hea tuju. Ameerika teadlased on avastanud, et regulaarselt ananassi süües võib täiskasvanud inimene tänu viljades sisalduvatele ainetele vähendada silmanägemise halvenemist kuni 36% võrra.

Tromboosi ja tursete korral soovitatakse iga päev juua üks klaas (200–250 ml) ananassimahla või süüa ära pool ananassivilja.

Pool ananassi katab 73% inimese päevasest mangaanivajadusest. See omakorda aitab noorte inimeste luudel paremini kasvada ja vanadel neid tugevdada.

Toitumisterapeut Sille Poola arvab pärast ananassidieediga tutvumist, et kergem söömine on igal juhul tervislik ja kui inimene saab dieedivabadel päevadel piisavalt toitaineid, tuleb paar puuviljapäeva nädalas ülekaalu korral kindlasti kasuks. Rangema dieedi valijale paneb Poola südamele, et hommikusöögist võivad siiski loobuda vaid need, kes end selleks piisavalt tugevana tunnevad. „Kui kaks päeva järjest puuviljatoidul olla, võivad juba tekkida detoksifikatsiooni- ehk puhastusnähud. Need võivad avalduda näiteks halva enesetundena,” hoiatab ta.

Kolmandal päeval soovitab Poola tavatoidu tarbimist alustada ettevaatlikult, süües väikeseid koguseid. „Kogust võiks tõsta aegamisi. Soola ei maksaks samuti kohe tarbida. Enne aedviljad, siis leib-pudrud, kõige lõpus liha-kala-muna,” jagab ta häid juhiseid. „Muidugi on oluline, mida süüakse dieedivabadel päevadel. Vajalikud rasvad peab igal juhul kätte saama!”

Ananass on kasulik üksnes värskelt ja värske mahlana. Kuumutatud mahlad ja konservid vajalikke ensüüme ei sisalda!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles