Kolinal langev piimahind paneb tootjad proovile

Eveliis Vaaks
, Maa Elu kaasautor
Copy
Piimatootjate tulevik on hetkel tumedamates toonides. 
Piimatootjate tulevik on hetkel tumedamates toonides. Foto: Shutterstock

Aasta kahe esimese kuuga on toorpiima turuhind langenud üle 100 euro tonni eest: kui detsembris ületas tonni hind 500 euro piiri, jääb see nüüd 400 euro kanti. Langevad piimahinnad panevad aga tootjad surve alla, sest kui langustrend peaks paralleelselt kõrgete sisendihindadega jätkuma, saab miinusega tootmisest uus reaalsus.

TÜ Epiko nõukogu esimehe Märt Riisenbergi sõnul võimendab pika perioodi peale hajutatud piimahinna langus olukorda, kus teatud ettevõtted on sunnitud oma tegevuse lõpetama. „Varem olime pikka aega võimelised piima tootma kasumlikult hinnaga 300 eurot tonn. Tänaste sisendihindade juures tekivad isegi 400 eurot tonni eest saades osal piimatootjatel lõpetamise mõtted,” rääkis Riisenberg.

Ka Agrone OÜ juhatuse liige Margus Muld nentis, et kui hind peaks langema 350 euroni tonni eest, ei jää sellega praegu keegi ellu. „Kui ükskord hind nii kaugele jõuab, hakkavad kõik miinust tegema. Eks aeg annab arutust, kaua keegi suudab vastu pidada ja kas sisendite hinnad langevad nii palju, et suudame piimatootmise omahinda allapoole tagasi tuua,” rääkis ta.

Parem seis on Riisenbergi meelest neil, kes on rajanud oma äriidee suurema karja ­pidamise peale, teinud palju investeeringuid ja tegutsevad mitmel rindel. „Nemad vaevalt iga hinnajõnksu juures kohe lõpetamise mõtteid mõlgutavad,” pakkus ta.

Riske on palju

OÜ Kasti Teravili juhatuse liige Hanno Marrandi on üks nendest, kes aasta tagasi piimatootmisettevõttega lõpparve tegi ning selle edasi müüs. Piimatootjatena oldi suurtegijad, päevas toodeti 15 tonni piima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles