Sõja-aasta kodumaiseid masinatootjaid uppi ei löönud

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Kundas tegutseva ettevõtte Country kõige suurem tõstuk Country ­850PRO ja haagis 110D.
Kundas tegutseva ettevõtte Country kõige suurem tõstuk Country ­850PRO ja haagis 110D. Foto: Erakogu

Möödunud aasta oli paras proovikivi peaaegu iga valdkonna ettevõtjatele, kuid tootjatele sisendihindade ja kõrge energiahinna tõttu ehk kõige keerulisem. Eesti metsatehnikatootjad kinnitavad aga, et kuigi tööd tuleb ebakindlas olukorras teha palju, siis pistikut seinast välja nad lähiajal ei tõmba.

Palmse Mehaanikakoda toodab metsahaagiseid ja tõstukeid, lisaks väiksemaid lisaseadmeid, näiteks haaratseid.

Mehaanikakoja tegevjuht Sander Lille rääkis, et möödunud aasta oli ettevõttele raske, kuid mitte laastav. „Aasta alguses pidime tublisti laoseisu suurendama, et oleks üldse võimekus tarnida,” sõnas Lille ning lisas, et lubatud tähtaegades ei saanud üldse kindel olla.

Kuigi ettevõte toodab suure osa haagiste ja seadmete komponentidest ise, siis hüdro- ja elektroonikakomponendid tellitakse välismaalt. „Nendega oli möödunud aastal ülemaailmsel turul palju probleeme, ühegi tarneaja peale ei saanud kindel olla,” jätkas Lille. Lisaks oli tarneraskusi rataste ja toormaterjaliga.

Ettevõtte tegevjuht kõneles, et kuigi hüdro- ja elektroonikakomponentide turul on sama seis nagu eelmisel aastal, on selle aasta alguseks vähemalt paranenud terase kättesaadavus.

Eelmisel aastal oli Palmse Mehaanikakoda sunnitud kõrge energiahinna ja ebastabiilsete sisendihindade tõttu lõpptoodete hindu tõstma. „Eelmised aastad on väljalubamise koha pealt hellaks teinud,” rääkis Lille selle aasta hinnapoliitikast, kuid lisas, et vähemalt praegu saab hindu mõnda aega stabiilsena hoida.

Lille sõnul on peaaegu kõik tootjad Eestis sama probleemi ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles