Kivilambad peegeldavad Saaremaa taganurgas päevapoliitikat

Tiit Efert
Copy

Saaremaal Karala külas on ettevõtja ja poliitikas kanda kinnitav Mart Maastik oma Mardi talu maadele püstitanud kivilammaste teemapargi, mille kandev osa on Riigikogu prototüübiks olev Lambakogu.

Idee on Maastiku sõnul üpris vana. Ta ei mäleta täpselt, kust see pärineb, aga teab selle sünnilugu. „Poliitikat jälgides tekkis kiusatus, et kõike, mida ei saa sõnadesse panna, püüan edastada huumoriga, nii et keegi ei solvuks ega haiget saaks. Toon välja kiiksud, mis on poliitikas ja maailmas laiemalt,” rääkis ta.

Esimene lammas valmis 2009. aastal, kui Karala küla valiti aasta külaks. Siis käis kohal „Terevisioon”, külas käis ka Riigikogu esinaine Ene Ergma. Selleks ajaks oli Lambakogu esimees juba valmis mõeldud, kuid mitte veel kokku pandud. Ergmale idee meeldis ja kui Maastik seda demonstreeris, tegi Ergma sellest pildi ja avaldas oma „Kosmosemuti” raamatus. „See andis julgust,” meenutas Maastik. Ta võttis sihiks teha igal aastal kümme lammast, et kümne aastaga saaks Lambakoguks 101 lammast kokku. Ent aastad läksid, aga lambaid ei valminud.

Alustame lambaväest

Pööre toimus ülemöödunud aasta suvel. „Abikaasa Lilian ütles ühel päeval, kui ma kellelegi jälle oma ideed tutvustasin: kaua sa tuututad, hakka juba tegema! Siis palkasin töömehe appi ja kui töömees juba palgal, pidin ka ise pingutama. Pooleteise aastaga tegime koostöös Janek Telleriga üle 200 lamba,” kirjeldas Maastik. 101 neist on Lambakogus, 70 Lambaväes, lisaks teenindavat personali, demonstrante ja neid, kes maantee ääres teed näitavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles