Maa ostuplatvorm: põllumaa hind kasvas aastaga keskimiselt poole võrra

maaelu.postimees.ee
Copy
Haritava maa keskmine hind hektari kohta, 2021-2022 IV kvartali põhjal.
Haritava maa keskmine hind hektari kohta, 2021-2022 IV kvartali põhjal. Foto: Maa-amet

Eestis tehti haritava maa tehinguid mullu kokku 66 776 981 EUR ulatuses. Hinnatõus erines maakonniti, Maa-ameti andmetel koostatud analüüsi põhjal oli Harjumaal keskmine hinnatõus 60%

Esmaspäeval teatas maainvesteeringu platvorm LandEx, et analüüsis aasta vältel haritava maa tehingu andmeid ja selgus, et põllumaa hinnad kasvasid Eestis aastaga keskmiselt 53,75%.

“Hindade tõus on põhjustatud kõrgest inflatsioonist ja Ida-Euroopas asetleidvast julgeolekukriisist,” kommenteeris tulemusi Landex.ai COO Karl Johannes Artma.

Haritava maa hind kasvas kõikides maakondades erineval määral, kuid näiteks Harjumaal tõusis keskmine hind aastaga ligi 60%. Keskmine hinnakasv kõigis maakondades oli 53,75%.

Foto: Graafika

LandEx usub, et maa hindade kasv jätkub ka tänavu inflatsiooni jätkumise tõttu. “Usume, et maa hinnad jätkavad kasvamist, sest ka sel aastal on oodata inflatsiooni jätkumist ja võrreldes naaberriikidega, näiteks Rootsiga, on Eesti maa hind endiselt suhteliselt odav. LandExi platvormil käib aktiivne kauplemine põllumaaga, seega investorid on väga huvitatud maasse investeerimisest, et oma varasid inflatsiooni eest kaitsta,” kinnitas  Artma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles