Teenetemärgid ⟩ Tunnustus võttis maaelu edendajad sõnatuks

maaelu.postimees.ee
Copy
Kartulikasvataja Kalle Hamburg.
Kartulikasvataja Kalle Hamburg. Foto: Liis Treimann/Postimees

Eesti tänab ja tunnustab iseseisvuspäeva eel riiklike teenetemärkidega 167 inimest. Teiste seas tunnustatakse ka mitmeid maaelu eestvedajaid.

„Iseseisvuspäeva eel tänab Eesti Vabariik oma teenetemärkidega inimesi, kelle töö ja tegevus on aidanud muuta Eestit paremaks, kaitstumaks, sõbralikumaks ja hoolivamaks,“ kirjutas president Alar Karis riigi teenetemärkide andmise otsuse eessõnas. Riiklikud autasud Eestile osutatud teenete tunnustuseks saavad 167 inimest kodu- ja välismaalt.

„Riigi teenetemärgid on tunnustus Eesti inimestele ja meie toetajatele välisriikides nende pühendumuse, igapäevase visaduse, ka vapruse eest. Neid kõiki – erinevate elualade esindajaid – ühendab sihikindlus kutsetöös või kogukondlikus tegevuses ning nende summa annab Eestile jõu ja sitkuse, teadmised ja ettevõtlikkuse, hoolimise ja tähelepanelikkuse,“ rõhutas riigipea.

Valgetähe teenetemärgi saavad  Eestimaa Talupidajate Keskliidu eestvedaja, üle 30 aasta kartulikasvatusega tegelenud Kalle Hamburg; Võrumaa Talupidajate Liidu eestvedaja ja põllumajanduskonsulent Marika Parv ning Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja eelmine juht Roomet Sõrmus. 

Roomet Sõrmus.Tairo Lutter/Postimees
Roomet Sõrmus.Tairo Lutter/Postimees Foto: Tairo Lutter

Kui Maa Elu Roomet Sõrmuse telefonitsi tabas, oli ta just minut tagasi  teenetemärgi saamisest kuulnud. Uudis võttis teda esialgu veidi sõnatuks ja selline tunnustus valmistas loomulikult suurt rõõmu.

Sõrmust tunnustati töö eest, mida ta tegi Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhina, seistes Eesti põllumeestele ja toidutootjatele võrdsemate konkurentsitingimuste saavutamise eest Euroopa Liidus. „Eks ma tegin ju lihtsalt oma tööd,” sõnas viimased viisteist aastat Põllumajandus-Kaubanduskoda juhtinud Roomet Sõrmus, kes lahkus ametist jaanuarikuus.

Kalle Hamburg sai uudisest teada vahetult enne ajakirjaniku kõne ning oli pigem sõnatu ega osanudki midagi öelda. "Ei oska arvata, kuidas president selle mehe metsast üles leidis," ei olnud tal aimu, kuidas ta presidendi teenetemärgi saajate nimekirja juhtus.

Võrumaa taluliidu tegevjuht Marika Parv.
Võrumaa taluliidu tegevjuht Marika Parv. Foto: Arved Breidaks

Marika Parve tabamiseks kulus oma pool tundi, sest tema telefon oli alates kella kahest punane. "Kui seda uudist kuulsin, käisid külmajudinad üle keha ja süda puperdas. Meeletult hea tunne," sõnas ta rahulikul toonil. Ta rõõmustas, et vabatahtlik töö, mida aastate jooksul tehtud, on kellelegi silma jäänud, kuid toonitas, et ta ei ole üksinda midagi teinud, kõik on ikka meeskonnatöö. "Töö juures on ka kõik nii õnnelikud koos minuga," lisas ta.

Kui seda uudist kuulsin, käisid külmajudinad üle keha ja süda puperdas. Meeletult hea tunne.

Teenetemärgi saab ka metsamees ja ettevõtja Mart Erik ning 30 aastat puidutööstust arendanud Raitwoodi juhatuse esimees Ivar Dembovski.

Eesti tänab ja tunnustab ka oma teadlasi. Teiste seas saavad presidendilt teentemärgi tunnustatud botaanik, loodusturismi edendaja ja Eesti Maaülikooli emeriitprofessor Tiiu Kull ning mitu aastakümmet kobraste uurimisega tegelenud zooloog ja teaduse populariseerija Nikolai Laanetu.

Vabariigi aastapäeva eel tunnustatakse kohaliku elu ja vabakonna edendajaid. Seto pärimuskultuuri hoidmise eest saab teenetemärgi Vassili Lillepuu. Teenetemärgi pälvivad Läänemaa kohaliku elu edendaja, vaimulik Leevi Reinaru; külaliikumise edendaja, Metsanurme külakeskuse juht Anneli Kana; Pärnumaal rahvatantsu edendav Elma Killing; Hiiumaa rahvaspordi ja orienteerumise edendaja Eda Tärk; Jõgevamaa kultuurielu üks eestvedaja Tiina Tegelmann; Ida-Virumaa koduloo tutvustaja Aleksandr Openko, Türi kogukonnaseltsi eestvedaja, noorsootööjuht Aili Avi ning Naissaare saarevanem, vandeadvokaat Toomas Luhaäär.

President Alar Karis annab teenetemärgid üle 21. veebruaril. Kõik teenetemärgisaajad on kirjas siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles