Koduhoove külastavad nurmkanad saavad oma liigikaaslasi aidata

maaelu.postimees.ee
Copy
Seemnetoidulised nurmkanad jäävad paksu lume korral toidunappusesse.
Seemnetoidulised nurmkanad jäävad paksu lume korral toidunappusesse. Foto: Arvo Meeks

Eesti Ornitoloogiaühing ootab teateid nurmkana salkade kohta, kes aedades või talude lähedal regulaarselt toitumas käivad.

"Vajame infot selleks, et linde toitmiskohalt maaomaniku nõusolekul spetsiaalse varustusega püüda, neile sealsamas koha peal GPS-saatjad paigaldada ja siis taas vabadusse lasta," seisab ühingu sotsiaalmeediapostituses.

Saatjatega varustatud lindude liikumist jälgides saadakse infot nende talvise ja pesitsusaegse elukorralduse kohta. Liigi tundmine võimaldab paremini planeerida selle kahaneva arvukusega linnu kaitset.

Nurmkana on ohustatud kahaneva arvukusega linnuliik, kellele meeldivad mitmekesised põllumajandusmaastikud. LIFE-IP projektis „Loodusrikas Eesti“ selgitatakse, kuidas nurmkanad erinevatel eluetappidel maastikul liiguvad ja seda kasutavad, kas ja kuivõrd olulised on neile maastikuelemendid, rohumaaribad ja maastike üldine mitmekesisus.

Teateid paikade kohta, kus nurmkanad igapäevaselt või sageli kostil käivad, ootab ühng aadressil liis.keerberg@eoy.ee või FB sõnumitesse.

2021. ja 2022. aasta talvel saatjad saanud nurmkanade käekäigust saab lugeda siin. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles