Vallad meelitavad noori maale elama

Eveliis Vaaks
, Maa Elu kaasautor
Copy
Mitmed vallad pakuvad kohalikele headel tingimustel krundiostu võimalust, et sellele oma maja ehitada.

 
Mitmed vallad pakuvad kohalikele headel tingimustel krundiostu võimalust, et sellele oma maja ehitada.  Foto: Marko Saarm

Noorperedele suunatud Tõrva koduprogrammi krundid läksid suvel nagu soojad saiad – esimesed uued kodud peaksid alale kerkima käesoleval aastal. Võimalusi headel tingimustel maapiirkonnas elu alustada pakuvad paljud teisedki vallad.

Tõrva vallavanema Maido Ruusmanni sõnul osutus üleskutse Tule Tõrva üllatavalt populaarseks – kõik alale välja mõõdetud krundid leidsid ülikiirelt omaniku. „Usun, et tehti võib-olla isegi maailmarekord uute kruntide broneerimises. Pärast süsteemi avamist leidsid seitsme minutiga 17st krundist 15 uue omaniku ja tunniga olid kõik krundid läinud,” rääkis Ruusmann.

Krunte broneeriti põhimõttel „kes ees, see Tõrvas” ehk kes esimesena broneerimisavalduse tehtud ja teele saadetud sai, selle nimele krunt ka läks. Koduprogrammi kaudu krundi saanud noorpered said kinnisvara soetamisel kasutada Maaelu Edendamise Sihtasutuse kaaslaenu, mille eesmärk on kapitalile ligipääsu parandamine eraisikutele kodu rajamiseks maapiirkonda.

Noorte perede koduprogrammi kruntidel oli fikseeritud hind ja rakendati soodustust juhul, kui peres oli lapsi. Lisaks paisati enampakkumisel müüki kuus krunti, mis olid odaviskaja Magnus Kirdi krundi lähinaabrid. „Ka need läksid kui soe sai leivapoest,” tõdes Ruusmann.

Töö käib

Ruusmanni sõnul peaksid esimesed kodud alale kerkima juba sel aastal, praegu käib ­uutel krundiomanikel projekteerimine ja ehitajate otsimine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles