Seemnekartulit müüakse nii hoogsalt, et osa sorte on otsas

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kui tahad saada head saaki ja täpselt sellist, mida sordikirjeldus lubab, on värske seemnekartul tähtis.
Kui tahad saada head saaki ja täpselt sellist, mida sordikirjeldus lubab, on värske seemnekartul tähtis. Foto: Peeter Kümmel

Kevadeks seemnekartuli broneerimine on nii suure hooga käima läinud, et hobikasvatajate seas populaarne ‘Jõgeva kollane’ saab suure tõenäosusega lähipäevil juba otsa.

Maaelu Teadmuskeskuse (seni tuntud Jõgeval tegutseva Eesti Taimekasvatuse Instituudi nime all) müügiesindaja Merike Harjo rääkis, et seemnekartuli müük algas neil 3. jaanuaril ja broneeringuid lisandub iga päev. Praegu on põhilised tellijad kodukasvatajad, aga tellivad ka kauplused ja mõned põllumajandusettevõtted.

„Kes ‘Jõgeva kollast’ tahavad, hakasid helistama kohe jaanuari alguses,” sõnas Harjo ja prognoosis, et selle nädala lõpuks on sort tellimiseks otsas. „Iga teine tellimus sisaldab ‘Jõgeva kollast’.”

„Olen päris kindel, et jaanuari lõpus saab paar sorti juba otsa,” kinnitas ka hobikasvatajatele seemnekartulit müüva Maarahva Poe jaemüügi juht Külli Soasepp. „Mullu kasvas seemnekartuli müük kolmandiku võrra ja tänavu pole seniste broneerimiste põhjal arvata, et huvi väiksem oleks. Inimene tahab kindel olla, et tal on oma lauale midagi panna.”

Varajase sordi otsingul

Kõige rohkem tahetakse varajasi sorte. „Mõni paneb enda tarbeks natuke maha, et saaks varakult saaki, mõni pelgab, et jääb saagist ilma, kui suve lõpul vihma tuleb ja lehemädanik kimbutama kipub,” seletas Harjo. „Aga läheb ka keskvarajasi ja hiliseid sorte neile, kes oma talvekartuli ise kasvatada soovivad.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles