Seemnemüüja ennustab tänavuseks moeks valgeid õisi

Tiit Efert
Copy
Lea Õisma sõnul on seemnete valik läinud aastatega mitu korda laiemaks – riiulid on kirjud nagu puslemeistri unenägu.
Lea Õisma sõnul on seemnete valik läinud aastatega mitu korda laiemaks – riiulid on kirjud nagu puslemeistri unenägu. Foto: Tiit Efert

Tallinnas Nõmmel asuva seemnete hulgimüügifirma Akone juhataja Lea Õisma sõnul näitab alanud eelkülvamise ja päringute aeg, et see aasta tuleb seemnemüüjale edukas ja tänavune eripära on huvi valgete õitega lillede vastu. Samuti kasvatatakse Ukraina toetuseks palju päevalilli. Kuigi praegu on alanud eelkülvamisaeg, siis näiteks tomatiga soovitab ta veel oodata. Aga kes veel külvata ei plaani, siis selle aasta planeerimiseks on küll viimane aeg käes.

Akone on väike seemnete hulgimüügiladu, kuhu seemned jõuavad Euroopa eri riikidest, nagu Holland, Saksamaa, Tšehhi ja Poola. Akone on tegutsenud 31 aastat ja seega üks vanemaid järjepidevalt tegutsevaid seemnefirmasid, kel edasimüüjaid üle Eesti. „Minu teada on ka Kihnu saarel meie seemned müügil,” lausus Õisma. Edasimüüjad on ehitusmaterjalide poed, aianduskeskused ja tööstuskaupade kauplused, samuti väiksemad lille- ja aiapoed.

Kogused väiksemaks, valik suuremaks

30 aastat tagasi müüdi klientidele eeskätt väga suuri seemnepakke, sest ühte taime kasvatati suuremas mahus. Tänapäeval on kogused palju väiksemad. „Tänane hobiaiapidaja kasvatab erinevaid taimi, mitte ühte kultuuri väga palju,” selgitas Õisma. „Nii suuri pakke, kus peedid olid 10 grammi kaupa, tihti enam ei leia, praegu on maksimum 5 grammi ja sellest piisab,” rääkis ta.

Köögiviljade kasvatajad otsivad eri värve ja emotsioone. „Tahetakse kõike erilist ja värvilist,” sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles