Soodne ja kasulik kruup sobib paljude toitude sisse

Silja Luide
, toidublogi «Jagatud rõõm» autor
Copy
Vana hea hapukapsasupp. 
Vana hea hapukapsasupp. Foto: Silja Luide

Oder on üks vanemaid teravilju, seda on kultiveeritud üle 9000 aasta, Läänemere ümbrusesse jõudis see 2500–3300 aastat enne Kristust. Põhjamaade pikkade valgete päevadega küpses oder nisust kiiremini ja selle saagikadu oli väiksem, mistõttu oli see siinsete rahvaste põhitoidus suisa sajandeid, kui mitte aastatuhandeid.

Veel ligikaudu 500 aastat tagasi oli oder peamine leivavili Euroopas, kuid tänapäeval on see kasutusel peamiselt õlle ja viski algaine maltoosa valmistamiseks.

Meie esivanemate toidulaual oli odral tähtis koht. Odrajahust valmistati eelkõige karaskit ja körti, kuid kruubid olid hinnaline tooraine, kuna nende saamiseks tuli kõvasti vaeva näha. Kruupide puhastamiseks oli vaja viljatera kesta seest käsitsi välja võtta ehk terad sõkaldest eemaldada, nii et tera ise terveks jäi. Veskite tulekuga muutus protsess lihtsamaks ja viljatera kroovitakse ehk sellelt eemaldatakse kest ja idu mehaaniliselt.

Kui varem söödi väärtuslikest odrakruupidest putru vaid erilistel puhkudel, siis praegu on odrakruubid üks soodsamaid tooraineid – 800grammine pakk maksab vaid veidi üle euro ja pakist jätkub mitmeks eineks, näiteks maitserikka potitäie hapukapsasupi jaoks kulub vaid sada grammi.

Odrakruubist sai pärloder

Toitainerikkad odrakruubid olid nõukogudeaegse toidunappuse ajal meie toidulaual sagedased külalised, kuid paraku vajus see täisväärtuslik tooraine vahepealsetel aastakümnetel unustuse hõlma. Viimasel ajal on kruupe jälle kasutama ja neist rääkima hakatud. Populaarse orsoto leiab paljude söögikohtade menüüst, samuti kokaraamatutest ja toidu­blogidest.

Odrakruupe on uuesti au sisse aidanud tõsta toitumisnõustajad, kes on selle toitainerikka teravilja taasavastanud. Kahjuks näeb nii mõneski toidublogis, poe reklaamilehel või valmistoidu pakendil ingliskeelsest pearl parley’ist otse tõlgitud sõna pärloder. Kuigi see kõlab hästi, pole see eesti keeles korrektne. Pärl­oder, mida moodsat terminit kasutades suisa supertoiduks nimetatakse, on tegelikult lihtne odrakruup, mitte mõni uus peen teraviljatoode.

Tervislik ja maitsev

Oder on rikas täisväärtuslikest valkudest ja kiudainetest ning sisaldab palju asendamatuid aminohappeid. Selles on ohtralt vitamiine (eriti B-grupi ­vitamiine) ja mineraalaineid. Näiteks nisuga võrreldes on odras kaks korda rohkem kaltsiumi ja poolteist korda enam magneesiumi.

Odrakruupe saab lisada supile, pajaroale, hautisele ja salatile, et neid toekamaks muuta. Kruubid keevad pehmeks umbes tunniga, kuid protsessi saab kiirendada, kui kruupe enne külmas vees leotada. Eriti hea on, kui on aega neid üle öö vees hoida. Kui aga leotamiseks aega pole, loputa kruubid sõelal külma vee all enne toidule lisamist korralikult läbi.

Vana hea hapukapsasupp

Soojendav enda keedetud puljongiga supp on maitseküllane, toekas ja hoiab kõhu pikalt täis. Kõik komponendid on toitainerikkad, samas igati käepärased, st igas poes saadaval ja soodsa hinnaga.

Vaja läheb:

1–1,2 kg seakonte

700–800 g toorest hapukapsast

2 loorberilehte

10 tera musta pipart

1 tl soola

2 tl suhkrut

1 suurem porgand

1 keskmine sibul

100 g odrakruupe

värskelt jahvatatud musta pipart

hakitud maitserohelist, nt murulauku

hapukoort (soovi korral) serveerimiseks

Pane kondid külma veega suurde potti ja lase veel keema tõusta. Keeda umbes minut, seejärel ­eemalda kondid, aseta sõelale ja loputa külma veega. Pott pese korralikult puhtaks.

Pane kondid potti tagasi, lisa ­hapukapsas, loorberilehed, pipraterad, sool, suhkur, 2,5–3 liitrit vett ja lase keema tõusta. Keera kuumus väiksemaks ja jäta õrnalt podisedes keema.

Lõika puhastatud porgand õhukesteks viiludeks. Lõika sibul pooleks ja seejärel samuti õhukesteks viiludeks. Loputa (leotatud) kruubid sõelal külma vee all korralikult. Kui kondid on 45 minutit keenud, lisa kruubid, sibul ja porgand supile ning lase veel tund aega keeda. Tunniga keevad kruubid ja kõik muud komponendid pehmeks ning liha tuleb kontidelt enam-vähem ise lahti.

Keera kuumus kinni, võta kondid välja ja eemalda nendelt liha. Pane liha supi sisse tagasi. Võta loorberilehed ja pipraterad supi seest välja.

Maitse ja lisa vajadusel veel soola või suhkrut. Serveerimisel jahvata peale musta pipart, puista hakitud maitserohelist ja paku hapukoort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles