Loodusrekordid: Eesti suurim sipelgariik asub selles Lõuna-Eesti metsas

Marek Vahula
, Letipea kaitseala looja
Copy
Akste sipelgate kaitseala.

 
Akste sipelgate kaitseala.  Foto: Sille Annuk

Sellest aastast ilmub Maa Elus bioloog Marek Vahula loodusrekordite rubriik, mis toob lugejate ette põnevad Eesti loodusrekordid läbi aastate.

Rekord nr 5. Eesti suurim sipelgariik

Eesti suurim laanekuklaste asurkond – kokku umbes 2000 pesa ja looduskaitseala pindala 193 hektarit, asub Põlva vallas Akste metsas. Seal saab tutvuda laanekuklaste eluoluga ja nende kuni kahe meetri kõrguste pesadega. Akstes on tähelepanu all just metsakuklaste elupaigad. Eestis ainulaadse Akste sipelgapesade koloonia tekke üle ammendavat selgitust ei ole, et miks ta just sinna tekkinud on, sest sarnaseid sobivaid paiku on meil mujalgi. Ometi on sipelgad just Akste metsas endale suured ja kõrged kodud rajanud ning sipelgarekord on see kindlasti.

Rekord nr 6. Suurim mõõdetud tuule kiirus

1969. aasta 2. novembril oli kogu vabariigis väga tugev tuul ja tuiskas, saartel ulatus tormi tugevus puhanguti 12 pallini ja enam. Vabariigi edelaosas, eriti Saaremaal tegi see orkaan suurt kahju: hävis palju metsa, tugevasti kannatasid elektriliinid, hoonetelt rebiti katuseid. Ajaloo suurim mõõdetud tuulekiirus, 48 meetrit sekundis, mõõdeti 2. novembril 1969 Ruhnu saarel. Tuul oli tugev igal pool Eestis ja see oli ajaloo üks suurimaid torme üldse. Tuuline mereäärne rannik ja meie saared on paigad, kus on mõõdetud meie kõige suuremad tuulekiirused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles