Just need libeduse tõrjujad on keskkonnasõbralikumad

Eveliis Vaaks
, Maa Elu kaasautor
Copy
Sool on jää sulatamiseks väga tõhus, aga sellega ei tasu liiale minna, sest lisaks jääle hävitab see ka kõike muud.

 
Sool on jää sulatamiseks väga tõhus, aga sellega ei tasu liiale minna, sest lisaks jääle hävitab see ka kõike muud.  Foto: Mailiis Ollino

Libeduse vastu võitlemise kõrgaeg on käes ja nii mõnigi seisab iga-aastase valiku ees: kas tuua poest sool, graniitkillustik, nende kahe segu või hoopis mõni uudistoode?

Ehituse ABC kaubakategooriajuhi Karin Kaldlauri sõnul on ostjate seas seni kõige populaarsem tehniline sool, soola ja killustiku segu ning puhas graniitliiv.

Bauhofi tootejuht Henry Valtna nentis, et nende kauplusest on kõige enam ostetud graniitliiva ja graniitkillustikku. Nime erinevus tuleneb fraktsiooni suurusest. Kuna tänavused ilmad on heitlikud, ostetakse eri sorti tooteid. „Jää ja libeduse tekkimise oht on tänavu suur,” ütles ta.

Kaldlauri sõnul praegu libe­dusetõrjevahenditel tarneraskusi ei ole, kuid kui ilm üle Euroopa püsib meiega sarnane – miinus- ja plusskraadid vahelduvad mitu korda nädalas, võivad tarned veidi pikeneda.

Head ja vead

Osaühingu Eesti Haldus tegevjuhi Lauri Kogermanni sõnul kasutavad kojamehed kõige enam graniitkillustikku ja Euroopa Liidus sertifitseeritud jääsula. Jääsula kasutamisega tehti algust eelmisel hooajal ja tänavu on see täielikult soola asendanud.

Kogermanni sõnul on see küll kallim kui sool, aga tunduvalt keskkonnasäästlikum ja kahjustab vähem lemmikloomade käppasid. „Graniitkillustikku ei saa kasutada igal pool: kivikesed lähevad liug­uste ja tavaliste välisuste pakkude vahele ning uksed ei sulgu enam korrektselt. Aga ka soola või jääsula uste ees kasutamine tekitab probleemi: sool tassitakse jalgadega tuppa, see määrib siseruumide põrandaid ja teeb sisekoristaja töö raskemaks,” rääkis ta.

K-rauta tootejuhi Oliver Prokopovitši sõnul on koduaia käiguradadel või kõnniteel libedust tõrjudes kõige tõhusam ja keskkonda säästvam kasutada graniitkillustikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles