Palavikust saab jagu ka ravimtaimede abil

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Kibuvitsamari aitab köha ja nohu vastu.

 
Kibuvitsamari aitab köha ja nohu vastu.  Foto: Karepa Ravimtaimeaed

Kui külmetus- või viirushaigus on põhjustanud palaviku, saab abi ravimtaimedest, mis lisaks palaviku alandamisele aitavad ka haigusest paraneda.

Ravimtaimed hävitavad mikroobe ja viiruseid, puhastavad hingamisteid ja ravivad kurgupõletikku. Ka pole ravimtaimedel kõrvaltoimeid. Kui oled külmetanud, aitab kuum vann või saun ja paras kruusitäis kuuma taimeteed, millele limpsid kõrvale mett. Mesi tuleks hankida tuttava mesiniku käest, siis on tegu kvaliteetse meega, milles ka taruvaiku sees. Toidulauale võiks varuda küüslauku, sibulat, hapendatud köögivilju, maitsetaimi, astelpajumarju, musti sõstraid, jõhvikaid.

Kui oled külma saanud, soojenda end saunas, vannis, duši all või tee jalavanni sinepiga, joo kuuma teed meega. Parimad palavikualandajad on iisop, pärnaõis, Islandi samblik, metsvaarikad. Vanasti oli talvel iga päev pliidiserval pott vaarikavartega, mida korjati oma metsaservast. Ka metsvaarikamoos oli haigeks jäänud lapsele keldris olemas.

Viirushaiguste vastu on abi eeterlikke õlisid sisaldavatest taimedest, neid võiks viirushaiguste ajal iga päev tarvitada: salvei, iisop, meliss, monarda, aed-liivatee, sidrun-liivatee, ingver. Tee valmistamiseks vala taimed üle kuuma veega, lase tõmmata 5–10 minutit, joo ja limpsi mett kõrvale. Kui mett tee sisse segad, kaovad meest paljud kasulikud ained.

Vürtse, näiteks ingverit ja nelki, võib lisada kibuvitsamarjadele ja siirupitele. Eriti hea on see kurgupõletiku korral. Viirushaigusi tõrjub tõhusalt taruvaigutinktuur.

Eraldi või kokku segada

Köha vastu saab abi iisopist, aed-liivateest ehk tüümianist, harilikust punest. Hingamisteede rögast puhastamiseks sobivad Islandi samblik, altee ja kassinaeri lehed, õied, juured, samuti paiselehed, pärnaõied, üheksavägiseõied. Neid võib juua eraldi või kokku segada. Tee valmistamiseks vala taimed üle kuuma veega, lase tõmmata 5–10 minutit. Islandi samblikku tuleb keeta 30 minutit ja umbes samapalju tõmmata lasta. Islandi samblikule võib lisada kibuvitsamarju. Teed tuleb juua lonksudena, hommikul rohkem, et hingamisteedesse kogunenud lima eemaldada.

Väga hea köharohi on sookail. Kuna taim on mürgine, tarvitatakse 200 ml päeva jooksul. Keeda 10–20 min vaiksel tulel ja lase tõmmata või vala üle keeva veega ja lase termoses tõmmata kaks tundi. Võid valmistada tinktuuri, seda võta 20–30 tilka päevas 2–3 korda. Sookailu ja Islandi samblikku on kasutatud ka kopsu­põletiku ravis.

Kui teed taimeauru kohe haiguse alguses, võivad hilisemad põletikud tulemata jääda.

Köha leevendamiseks võid teha inhalatsiooni taimedega, hästi sobivad männipungad, iisop, aed-liivatee. Pane taimed kaussi ja vala peale kuum vesi, viie minuti pärast kata rätikuga ja hinga sisse. Aitab nohu ja köha vastu. Kui teed auru kohe haiguse alguses, võivad hilisemad raskemad põletikud tulemata jääda. Veel võib kasutada külmetuse- ja ninasalve, neid saab ise valmistada või osta. Parimad salvitaimed on männipungad, aed-liivatee ja sookail.

Kui nohu kimbutab, aitab inhalatsioon männipungade, ­iisopi ja aed-liivateega. Juua võib piparmünti, aed-liivateed, salveid, kibuvitsamarju. Nina sisse või ümbrusesse võib määrida nina- või külmetusesalvi, mis tehtud samadest taimedest ning lisatud piparmündi ja eukalüpti eeterlikku õli. Ravima tuleks hakata kohe esimeste haigustunnuste ilmnedes, et ei tekiks põskkoopa või otsmikuurke põletikku.

Kurgupõletikku tõrjuvad tammekoor, aed-salvei ja iisop. Tammekoor ja aedsalvei sobivad kuristamiseks ja teesegudesse, eraldi neid palju juua ei tohiks. Tammekoort tuleb umbes kümme minutit keeta, salvei valada üle kuuma veega ja lasta tõmmata kümme minutit. Kurku pehmendavad kassi­naeri ja altee õied ja lehed. Kurgutee sisse sobivad peenestatud kibuvitsamarjad, aedsalvei, kassinaeris või altee, ka peenestatud tammekoort võib lisada. Vala taimed üle keeva veega ja lase tõmmata kuni veerand tundi.

Saab praegugi korjata

Väga hea kurguravim on kibuvitsamarjad, millele võib lisada nelki ja ingverit. Saab teha teed: keeda terveid kibuvitsamarju 30 minutit ja lase samapalju tõmmata. Purustatud kibuvitsamarjadest valmib tee kümne minutiga. Nelk on üks tugevamaid pisikute hävitajaid, samuti ingver. Kibuvitsamarjades olev karotiin tugevdab limaskesti. Kes tahab vitamiinirikast teed, võib kibuvitsamarjad valada üle 70-kraadise veega ja lasta tõmmata 6–8 tundi.

Väga hea kurguravim on kibuvitsamarjad, millele võib juurde lisada nelki ja ingverit.

Kibuvitsamarjadest saab teha moose ja siirupeid, ise teeme igal aastal nelgi ja ingveriga kibuvitsasiirupit. Seda saab süüa koos kohupiimaga magustoiduks või viirushaiguste ajal iga päev limpsida. Samamoodi aitab taruvaigu­piiritus, aga see pole nii maitsev. Tõhus siiski!

Paljusid taimi saab praegugi koguda, sest ilm läks sulale ja lund on vähe. Sookailu, männipungad, tammekoore, Islandi sambliku ja vaarikavarred saab loodusest kätte. Õpetused nende korjamiseks-kasutamiseks olid minu detsembrikuu artiklis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles