Teraviljaturgu ootab ees keerukas aasta

Eveliis Vaaks
, Maa Elu kaasautor
Copy
Vilja-aasta edukust mõjutab ilmastik, mis määrab suure osa saagist.
Vilja-aasta edukust mõjutab ilmastik, mis määrab suure osa saagist. Foto: Arvo Meeks

Ekspertide sõnul tuleb raske aasta, kus teraviljaturg on ette­arvamatu, teraviljahinnad liiguvad alla, ent sisendihinnad rallivad endiselt.

Scandagra viljaäri juhi Marge Pähkli sõnul mõjutab sõda Ukrainas turgu kuni 2024. aasta suveni. „Ukraina ei saa piisavalt külvata, sest sõjategevus käib ka põllumaal ja paljud põllud on mineeritud,” tõdes ta. Taristut on hävitatud ja põllumeeste finantsolukord on kannatanud, see teeb uue saagi külvamise keeruliseks.

Määravaks saab, kui palju suudab Ukraina teravilja sel kevadel külvata ja sügisel koristada. See avaldab mõju kuni 2024. aasta suveni.

Osaühingu Rabaveere Farm juhatuse liikme Olav Kreeni sõnul tõusid 2022. aastal teravilja hinnad hüppeliselt ja ebaloogiliselt seoses ekspordi takerdumisega Ukrainast ja Venemaalt, kuid on nüüdseks langenud allapoole normaalse tasuvuse piiri. „Kellel õnnestus oma toodangu hind fikseerida turu tipus, saab pisut rahulikumalt järgmise hooaja poole vaadata,” ütles ta.

Maaeluministeeriumi põllumajanduspoliitika osakonna nõunik Kadri Rand nentis, et kui ilmastik kujuneb sel aastal ebasoodsaks ja/või teraviljahind langeb, peab põllumees võtma suured riskid. „Kallis väetis mõjutab ostu- ja külviotsuseid, see võib omakorda mõjutada 2023. aasta saaki ning ELi panust toiduainete ülemaailmsesse kättesaadavusse ja taskukohasusse,” kõneles ta.

Kallimad sisendid, suuremad laenud

Gaasihinna kolmekordne tõus mõjutas Pähkli sõnul väetiste ja teiste sisendite hindu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles