Banaan on suurepärane vererõhu alandaja

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Banaan on ainus puuvili, mida võib seedimisprobleemide korral rahulikult süüa.

 
Banaan on ainus puuvili, mida võib seedimisprobleemide korral rahulikult süüa.  Foto: Shutterstock

Banaan on Eestis viimaste aastakümnete ostetuim lõunamaine puuvili, eriti populaarseks on muutunud banaan suhkru asendajana smuutides.

Võrreldes tangainetes ja leivas olevate rohkete süsivesikutega on banaani suhkrud palju mitmekesisemad, leidub sahharoosi, fruktoosi, glükoosi, tärklist, pektiine, mis imenduvad kergesti verre, ja tselluloosi. Viimast on banaanis küllaltki vähe, mis muudab ta võrreldes teiste puuviljadega kergemini omastatavaks.

Vilja küpsedes muutub süsivesikute koostis ja raskesti seeditav tärklis muutub kergesti seeditavaks monosahhariidiks (fruktoosiks ja glükoosiks) või disahhariidiks (sahharoosiks). Need omadused teevad vilja väärtuslikuks toiduaineks operatsioonijärgsetele haigetele, kellel on tüsistusi (mädanikke), samuti ulatuslike põletustega ja onkoloogilistele haigetele, eriti keemia- ja kiiritusravi ajal.

Banaan kuulub õnnelikkuse hormooni ehk dopamiini sünteesi soodustavate toiduainete hulka – seega banaanide söömine tegevat inimese õnnelikuks.

Ainsad, kes banaane süüa ei tohi, on suhkruhaiged, sest banaanides sisaldub võrreldes fruktoosi ja glükoosiga liiga palju sahharoosi.

Suhkrurikkuse ja nende kiire omastamise tõttu söövad palju banaane sportlased. Pikamaajalgratturid kaotavad väga kuumadel võistluspäevadel higistades koos rohke veega ka palju jõudu andvaid mineraale. Äraproovitud nipp sellistes oludes on süüa soola sisse kastetud banaane, see toit taastab energia väga kiiresti. Kõigest kaks banaani annab piisavalt energiat, millest jätkub 90minutise treeningu jaoks.

Abiks kõrge vererõhu vastu

Indias tehtud uuringud näitavad, et banaan on suurepärane vererõhu alandaja. Katsealustel, kes sõid iga päev kaks banaani, langes vererõhk 10 protsenti. Tehti kindlaks, et banaanis on ühendeid, mis otseselt vererõhku mõjutavad. Need ühendid säilivad ka küpsetatud banaanis.

Lisaks soodustab banaanisöömine vee väljumist organismist ja kehakaalu alandamist, immuunsüsteemi tugevnemist, kolesterooli vähenemist veres. Banaane kasutatakse suu ja mao limaskesta põletike ravis, unehäirete vastu ja närvide rahustamiseks. Isegi USA toidu- ja ravimiohutuse amet on andnud banaanitööstusele loa ametlikult reklaamida banaani kui kõrge vererõhu ja ajuinsuldi vastu abiks olevat toitu.

Kasulik luudele, neerudele, südamele ja närvisüsteemile. Seda on banaan suure kaaliumisisalduse tõttu, 370 mg 100 g söödava osa kohta. Aitab ennetada lihasekrampe nii treeningu ajal kui selle järel, samuti öösiti tekkivaid jalakrampe.

On leitud, et paljud depressiooni all kannatavad inimesed tundsid ennast pärast banaani söömist paremini, kuna ­banaanid sisaldavad trüptofaani – valku, mis muutub kehas serotoniiniks, see aitab lõõgastuda ja parandab meeleolu.

Dieettoiduna on banaanid tähtsad väikestele lastele, kuna kutsuvad harva esile allergiat. Seetõttu on banaan üsna populaarne tahke toit rinnalastele ja kasulik ka maovaevuste korral. Näiteks kõhulahtisuse korral võib lapse üle viia spetsiaalsele dieedile, mis koosneb banaanidest, riisist, õunapüreest ja röstsaiast. Lastetoitudes kasutatakse aktiivselt banaanijahu ja -helbeid.

Leevendavad kõrvetisi

Banaanid aitavad taastada soolestiku normaalset tööd ja neid võib süüa kõhulahtisti asemel. Rohke vees lahustuva kiud­aine pektiini sisaldus aitab leebelt kaasa soolestiku tööle ja viib saasteaineid kehast välja. Banaanid toimivad kehas prebiootikumidena, aitavad kasulikel bakteritel paljuneda ja sisaldavad nagu kõik teised värsked viljad ensüüme, mis toetavad seedimist.

Banaanid on looduslikud antatsiidid, nii et kui kannatad kõrvetiste all, proovi nende leevenduseks süüa banaani.

Banaan on ainus puuvili, mida võib seedimisprobleemide korral rahulikult süüa, kuna neutraliseerib mao ülehappesust ja vähendab maoärritust, kattes selle sisepinna kaitsva kihiga.

Üks kiiremaid viise poh­melli ravida on banaani-piimakokteil meega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles