Äädikakärbsed tüütavad isegi keset talve

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Puuviljad on mõttekas kaane alla peitu panna – isegi pealtnäha terve koorega viljas leiavad kärbsed ikka tillukese ava.2 × Shutterstock
Puuviljad on mõttekas kaane alla peitu panna – isegi pealtnäha terve koorega viljas leiavad kärbsed ikka tillukese ava.2 × Shutterstock Foto: Shutterstock

Paljudes kodudes peetakse praegu võitlust kööki ja elutuba vallutavate äädikakärbselaadsete putukatega. Enamiku jaoks on see esmakordne kogemus, et tavaliselt augustis-septembris köögis marjade ja puuviljade ümber tiirutavad putukad jõulude ajal ühtäkki taas välja ilmusid.

Nii avastasin minagi, et mandariinisöömise kõrgajal tuli ühel hetkel lauale tõstetud mahlaste viljade kausilt putukaid eemale peletama hakata.

Kust otsida?

Tartu ülikooli entomoloogiateadur Anu Tiitsaar rääkis, et väikseid kärbseid on Eestis hulganisti, ainuüksi äädikakärbeste perekond sisaldab 16 liiki. „Palju rohkem on neid sel aastal küll, sest sügis oli hästi soe ja pikk ning kärbsed ei läinud talveunne nii kiiresti kui tavaliselt,” lisas ta.

Konkreetset isendit nägemata eeldas Tiitsaar, et tegemist on ühega neist äädikakärbeste liigist. „Täpne liik ehk polegi nii oluline,” sõnas ta. „Nad kõik toituvad lagunevast taimekoest. Sellest ka nimetus puuviljakärbes. Osa tegelinskeid pesitseb edukalt kompostikastis, mis paljudel kööginurgas vedeleb. Kui oled hoolas ja vead ämbrit välja vähemalt iga viie päeva tagant ja pesed selle põhjalikult puhtaks, siis peaksid kärbestest kiiresti vabanema.”

Nimelt kulub kärbsel munemisest vaglaeast kuni lendava kärbseni umbes viis päeva.

Veel võib kärbseid leida lille­pottidest, kus need võivad elusa taime juured ära mädandada. Samuti lemmikloomade, näiteks merisea ja hamstrite aluspanus. Loomulikult võib ka kuhugi kööginurka unustatud banaan või muu puuvili olla ideaalne kärbsetekitaja.

„Tegelikult on neil oma elutsükli läbimiseks vaja imevähe materjali,” seletas Tiitsaar. „Peaasi, et on niiske ja natukenegi midagi süüa.”

Kuidas peletada?

Lahti saab neist kahte moodi. Tiitsaar rääkis, et tavaline õhku pihustatav putukamürk aitab neist kiiresti vabaneda. Samal ajal tuleks kõik orgaaniline lagunev materjal elamisest likvideerida. Kompostikastid tühjaks, vanad puuviljad minema, värsked külmkappi peitu.

Kui tegelased on end taimepotis sisse seadnud, tuleb mitu korda mürgitada (2–3 päeva järel) ja pihustada mürki ka taimepoti mullale. Enamik taimi otse lehtedele pritsimist ei kannata. Taimekaitseriiulilt võib leida ka muidugi taimedele sobivaid vahendeid.

Teine võimalus on eelmainitud kompostikasti tihe tühjendamine ja pesemine ning samal ajal kogu puuviljavaru kontrollimine. Seejärel tõsta need rõdule või külmkappi. Nii katkestad elutsükli: kui midagi süüa ei ole, pole ka kuhugi mune panna. „Täiskasvanud kärbes elab väga lühikest aega: pakun, et maksimaalselt nädal ja selle möödudes ongi elamine kärbsevaba, sest õuest uusi kärbseid talvel tuppa juurde ei tule,” sõnas Tiitsaar.

Mida teha?

Puuviljakärbsel kulub munemisest vaglaeast kuni lendava kärbseni umbes viis päeva.
Puuviljakärbsel kulub munemisest vaglaeast kuni lendava kärbseni umbes viis päeva. Foto: Shutterstock
  • Pane puuviljad külmkappi või kindlalt suletavasse kappi.
  • Vii kompostiämbrit välja vähemalt iga viie päeva tagant ja pese see põhjalikult puhtaks.
  • Hoia prügikastil kindel kaas peal.
  • Kasuta liimpüüniseid ja kärbsepaberid, meisterda plastpudelist mahlaga püünis.
  • Proovi putukaid tolmuimejasse imeda.
  • Kui tegu lillepotis elutsevate pisikeste leinasääskedega, kelle vastsed taimejuuri söövad, võib abi olla mulla vahetusest ja ­neemipuuõli lahusega kastmisest.
  • Leinasääskedele meeldib niiske muld, seega kui taim talub, siis kasta vähem, enamik taimi eelistabki talvel vähem niiskust.
  • Kasta alt, et mulla pind kuivaks jääks.
  • Mulla pinnale võib raputada liiva multšiks.
  • Proovi kaneeliga peletada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles