Põllujaamade andmed: sulale maale tulnud paks lumi soodustab haiguste teket

maaelu.postimees.ee
Copy
Paul-Techi põllujaamad.
Paul-Techi põllujaamad. Foto: Paul-Tech

Paul-Tech OÜ vaatas oma mullajaamade andmete põhjal tagasi möödunud põlluhooajale ning sügisesele külviajale.

Paul-Techi põllujaamad näitasid, et 2021. aasta sügisesed tingimused põldudel sobisid kõikidele kultuuridele – külvid tärkasid ja arenesid hästi. Mulla niiskusesisaldus oli selleks sobiv ja ilmad piisavalt soojad, kirjutab ettevõtte tegevjuht Mikk Plakk. 

Kuigi detsembri pakane külmutas korraks ülemised mullakihid, siis sadanud lume all sulas maapind siiski taas üles. Suures osas Eestis talvitusid taimed lume all pehme maaga, mis oli kahjuks soodne taimehaigustele ja mõjutas tugevalt taliviljade kevadist arengut. Lisaks põhjustasid kevadel tugevalt kõikunud temperatuurid jääkoorikut, kahjustades eriti rapsi taimikut. Järva- ja Raplamaal tuli seetõttu paljud põllud üle külvata. Lõuna-Eesti piirkond ja saared pääsesid kergemalt, mujal esines tugevaid lumiseene kahjustusi.

Järva- ja Raplamaal tuli seetõttu paljud põllud üle külvata. Lõuna-Eesti piirkond ja saared pääsesid kergemalt, mujal esines tugevaid lumiseene kahjustusi.

Kui kevadistele külvidele jagus niiskust piisavalt, siis pärast jaanipäeva sai näha esimesi märke põuast. Samas saartel, Pärnumaal ja veel mõnes kohas taimekasvu ajal põua ilminguid ei esinenudki. Pigem mõjutas möödunud hooajal saaki talvitumine, kui niiskuse puudumine.

Põllujaam võimaldas põllumeestel põllu niiskust ja ilmaandmeid jälgides leida kõige optimaalsem aeg ja preparaadi kasutusnorm, et mitte kahjustada taimikut ja mõjutada negatiivselt kujunevat saaki. Lisaks aitas meie põllujaam leida sobiva aja suviseks haigustõrjeks.

Saagikoristuse aeg oli kuiv ja see kuivus mõjutas omakorda uuskülvide tärkamist. Eriti kehvas olukorras olid rapsi külvid, mis tärkasid ebaühtlaselt ja pika aja jooksul. Paljude põldude taimik jäi talve alla minekuks nõrgaks.

Paul-Techi põllujaamad näitasid selgelt, et osadel põldudel puudus seemnete idanemiseks ja tugeva taimiku kujunemiseks augustis piisav niiskus ning põllumehed otsustasid rapsi tuhkkuiva mulda mitte külvata. Seevastu taliteraviljadega läks paremini – pikk sügis pakkus arenguks piisavalt aega. Varasemate külvide kasvu tuli pidurdada. Ööpäeva keskmine õhutemperatuur Mandri-Eestis langes püsivalt alla 5 kraadi alles 14. novembril. 12. november pakkus korra veel isegi 14 soojakraadi.

Andmed aitasid ka väetiseid kokku hoida – mullandurid näitasid, et maapinda on jäänud piisavalt toitaineid, mis aitavad talveks taimikul tugevaks kujuneda ja lämmastiku kevadeks hoida. Eelmise aasta kogemuste põhjal pandi rohkem rõhku ka haigustõrjele, mis aastalõpu olusid arvestades peaks ennast hästi õigustama. Paks lumi tuli sulale maale ja lume all olid sarnased tingimused eelmise talvega. Jõuluaeg tõi aga heitlikud ilmad – soe ja vihm sulatas suurel osal põldudelt lume.

Eelmise aasta lõpus tuli Paul-Tech välja ka rea uuendustega. Põllujaama andmetele lisandusid satelliit ja ilmaandmed – NDVI, õhutemperatuur, pilvisus, sademed ja tuul. Nüüd on võimalus ühest kohast jälgida looduse ja inimese poolt seatud taimekasvatust mõjutavaid tegureid – lahustunud toitainete tasemest mullas kuni maapealse biomassi andmeteni.

Reaalajas nähtavate andmete põhjal saab põllumees teha edukat tulevikku tagavaid otsuseid. Põllu tingimustest lähtuv efektiivne väetamine ja taimekaitse tagab majandusliku edu ning aitab hoida ka keskkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles