Sidrunid ja ananassid kingivad aknalaual kasvades vilju

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Tsitruselised kipuvad talvel lehed maha kukutama.
Tsitruselised kipuvad talvel lehed maha kukutama. Foto: Helen Jakobson

Ehkki akna taga laiutavad lumehanged, süüakse nii mõneski Eesti kodus praegu isekasvatatud eksootilisi vilju.

Elo Vološtšuk kasvatab juba mitu aastat ananassitaimi ja nüüd on esimene neist viljuma hakanud. „Olin juba alla andmas,” sõnas ta ja meenutas, et ühel kevadel sai palju ananassi söödud ja ta pani kõik lehetuutud mulda. „Seitse-kaheksa tükki kõik läksid kasvama. Nüüd hiljem olen igal aastal mõne juurde kasvatanud.”

Suvel on ananassitaimed Vološtšukil kasvumajas kosumas. „Kui sügisel vaja need tagasi sisse vedada, jagan jälle tuttavatele laiali, sest kõik ei mahu enam ära. Sel suvel hakkasin taimi väetiseveega otse tuutu sisse kastma, sest lugesin kusagilt, et siis taim arvab, et on vihmaperiood ja hakkab viljuma. Nüüd detsembri algul vaatasin äkki: oot-oot, mis ananassituutu sees on? Kuu ajaga olid õied tekkinud ja taim hakkas vilja otsa kasvatama.” Tegu on 4–5 aastat vana taimega.

Paljud kurdavad, et ananassi on keeruline kasvama saada, aga Vološtšuk on enamiku kasvama saanud. „Murran lehetuutu ümbert kogu koore koos viljalihaga ära, mõned alumised lehed tõmban ka ära ja tuutu pistan märja mulla sisse,” kirjeldas ta. „Praegu on mul viis eri vanuses taime kasvamas. Jagan neid kõigile, kui enam elamisse ära ei mahu, sest vanad taimed on parajad laiutajad.”

Oma sidrunid on mahlasemad

Helen Jakobson viilutab aga tee sisse endakasvatatud sidruneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles