Mõte Aina hullemaks läheb

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Ennustamine. 
Ennustamine. Foto: Ain Liiva

Vanarahvas on ikka aastavahetuse paiku tulevikku ennustanud, uuem aeg tõi horoskoopide ja taroskoopide uputuse. Oma ennustused teevad ka majandusanalüütikud ja politoloogid.

Mina lõpetasin hoproskoopide lugemise juba ammu ja aeg on õpetanud, et ülikoolikraadiga -loogide pikemaajalisi ennustusi tasub lihtsalt teadmiseks, mitte elu planeerimise aluseks võtta.

Ometi on tänavu pilk kõikvõimalikel ennustustel pidama jäänud küll – nii hulludelt pealkirjadelt ei suudagi silm peatumata üle libiseda. Kino kõrval raamatupoes filmi alguseks aega parajaks tehes haarasin kätte paksu taroskoobi ja ahmisin oma tähemärgi ennustuse kiirelt endasse. Ei midagi head. Kui, siis ehk nii palju, et tean nüüd kolleegidega suheldes kriitikanoolte lennutamisest hoiduda ja üritan lahkumisavaldust mitte lauale lüüa.

Horoskoobi sõprade seas kiidetud Mangi ennustus maalis veel hullema tuleviku: mida kuu edasi, seda mustem elu mind alanud aastal ootavat. Seevastu Pauksoni horoskoop pakkus sama turvalist tulevikku kui neil aegadel, mil veel sõrmega horoskoopides järge ajasin.

Nüüd tekkis hasart ja vaatasin ka telerist üht ennustussaadet. Ühtlasi kudusin ilmaennustuse järgi kohe saabuva pakaselaine kartuses lõpuni pikalt poolikuna seisnud soki. Ennustamise laineharjal kirjutasin valmis ka oma ennustuse. Ei, hoopis soovide nimekirja selleks aastaks.

Soovin, et ...

... aktiivne sõjategevus Ukrainas lõpeks. Inimeste vahel kestab sõja järellainetus veel põlvkondi, aga ehk suudavad teispool piiri elavad vanad sõbrad kunagi veel omavahel suhelda.

… õpetajatele antakse õigus lapsi koolis korrale kutsuda. Meie lapsed vajavad kohe turvalist keskkonda ja pelgalt sõnadega seda ei saavuta.

... poliitikud leiaksid võimaluse toetada rohkem ka ühe- ja kahelapselisi peresid, et kaotada solvumislõhe paljulapseliste perede suhtes.

… inimesed mõistaksid, et meid ümbritseva mürgise plasti vähendamiseks ja tervisesõbraliku kodu ehitamiseks peame metsa kasvatama, mis tähendab ka selle raiumist ja istutamist. Nagu põllul: külvame ja lõikame.

... inimesed jõuaksid oma toad vähemalt leigeks kütta.

... keegi ei lahkuks liiga vara, sest ei jõudnud oma ravijärjekorda ära oodata.

… näeksime aasta lõpus kasvõi pisikest märki, et taas on tulemas igav, u­udistevaene ajajärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles