Loodusrekordid ⟩ Haigrute jahirekord jääb ületamata ka edaspid

Marek Vahula
, Letipea kaitseala looja
Copy
Hallhaigur Rutja rannas, foto on illustreeriv.
Hallhaigur Rutja rannas, foto on illustreeriv. Foto: Ain Liiva

Sellest aastast hakkab Maa Elus ilmuma bioloog Marek Vahula loodusrekordite rubriik, mis toob lugejate ette põnevad Eesti loodusrekordid läbi aastate.

Nr 1. Haigrute jahirekord

1980. aastate keskel ja 1990. aastate alguses käisid Põhja-Eesti Kadrina valla Vandu hallhaigrukoloonia haigrud saagijahil kuni Eru laheni põhjarannikul. Linnulennult on sinna otseteed 37 kilomeetrit. Tavaliselt on haigrute lennuraadius pesitsuskolooniast kuni 20 kilomeetrit. Seega ületasid Vandu koloonia haigrud tavalise lennuraadiuse pea kaks korda. Eru laht on haigrutele kalastamiseks väga sobiv ja samal ajal käisid sinna kalale ka Hara koloonia haigrud. Viimane on siis koloonia Eru lahest lääne suunas, kümmekond kilomeetrit. See näitab, et Eru laht põhjarannikul on haigrutele hea toitumispaik.

Pikka teekonda Vandust Eru laheni hoomasin 1986. aasta suvel Viitnal ja hilisemate aastate vaatlused kinnitasid seda. Hallhaigrutest kalamehed on alati seal, kus on kõige paremat kalasaaki loota. Eru laht on Põhja-Eesti parim haigrupaik ja Põhja-Eesti tollane suurim haigrukoloonia Vandus viis nad pikale teekonnale sisemaalt põhjarannikule, et pojad pesas ikka täis kõhuga oleksid ja haigruvanematel endilgi kõht täidetud saaks. Tavaline lennuraadius nii meil kui mujalgi ühest haigrute pesitsuskolooniast ongi umbes kakskümmend kilomeetrit. Vandu haigrukoloonia 37 kilomeetri pikkune teekond kalale, Eru lahe kaldale on seega ühtlasi maailmaime ja mitte ainult Eesti haigrurekord, vaid jääb ilmselt ületamata ka edaspidi nii Eesti kui teiste maade hallhaigrute poolt.

Nr 2. Suurim rändaja

Randtiir, kes rõngastati 8. juunil 2014 Pärnumaal Tõstamaa kandis Heinlaiul ja taasleiti 12. detsembril 2018 Lõuna-Aafrikas Capetownis. Rännuteekonna pikkus 11 737 kilomeetrit. Väikse linnu kohta väga pikk rännutee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles