Magusate viljade seemned pistke mulda

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Sidrunit kasvama saada pole keeruline, kui selle eest hoolitsemine nõuab teadmisi.
Sidrunit kasvama saada pole keeruline, kui selle eest hoolitsemine nõuab teadmisi. Foto: Shutterstock

Käes on eksootiliste viljade söömise aeg ja tihti jääb järele mõni seeme, mis prügikasti lendab. Mõnikord ei saa aga talvepuhkusel rohenäpp muudmoodi rahu, kui pistab mandariinist leitud seemne mulda. Hea õnne korral kasvabki sellest taim.

Lisaks tsitruselistele võib proovida söögipoest toodud viljadest kasvatada avokaadot, ingverit, mangot, ananassi, isegi granaatõunapõõsas võib kodusel aknalaual kasvama hakata. Oma kogemusest tean, et väga lihtne on ingver kasvama saada, ka tsitruselised tärkavad ilusti. Sageli sai lapsepõlves mõni mandriinist leitud seeme ema toalillepotti pistetud ja vahepeal kasvas meil kodus õige mitu mandariini- ja apelsinipuud. Samas ananass on mul hoolimata korduvatest ponnistustest alati enne juurte alla saamist mädanema läinud.

Olgu mistahes eksootiline vili, siis isegi kui õnnestub seemnest taim kasvatada, eeldab viljadeni jõudmine pikki aastaid ja ikka väga rohelisi näppe. Aga kui vilju ei näe, siis põnevate lehtedega toataime saate endale ikka.

Tsitruselised talveks jahedasse

Mandariini- või apelsiniseemne võib mulda pista otse suust välja noppides, kuid hallituse vältimiseks soovitatakse seemned algul vee all mahlast puhtaks loputada, kuivaks tupsutada ja alles siis mulda panna. Tsitruseliste seemned peaksid mullas tärkama paari nädala kuni kuu jooksul, kuid õitsemiseni võib kuluda isegi kuni kümme aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles