„Väljend „puhas toit” ei ole meie vaates päris õige. Igale toiduklassile on ette nähtud omad näitajad, mille piirnorme me jälgimegi,” selgitas Nemvalts. „See, et toidus on baktereid või leidub muid taimekaitsejääke, see on igati normaalne,” kinnitas ta.
Põllumajandus-Kaubanduskoja saatesarja „Põllult taldrikule” esimeses podcastis rääkis PTA peadirektori asetäitja Anu Nemvaltsi, et tavaline friikartulgi võib teatud hetkel olla meile kahjulik ja nende üleküpsetamisel võib tulla saasteaineid sisse.
„Ohutuse mõiste on selleks piiriks, kust normide ületamisel mingi toidu tarbimine võib inimesele teatud kogustes kahju tuua. Veel vaatame saasteaineid, mis võib toidu sisse tulla selle käitlemisel. Samuti vaatame lisaainete sisaldust ja koguseid: kõiki neid, mis teevad meie toitu maitsvamaks, värvilisemaks või pikendavad nende säilivusaega,” rääkis ta. „Lisaks vaatame ka selliseid haigustekitajaid, mis toiduga levivad ja võivad inimesele ka haigusnähte põhjustada.“
- EPKK esimeses saates sarjast „Põllult taldrikule” rääkisid Eesti toidu näitajatest PTA peadirektori asetäitja Anu Nemvalts ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.
Nemvaltsi sõnul leiavad PTA ametnikud toiduaineid ja toitu kontrollides aeg-ajal aineid koguses, mis seal olla ei tohiks. „Kui me oleme neid toidus leidnud, siis sellest me koheselt teavitame elanikkonda,“ kinnitas ta.
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus ütles, et kui vaadata toiduohutuse küsimust laiemalt, siis taandub see paljuski sellele, millised on kehtivad toiduohutuse ja toidu standardid.