Eestlastele meeldib igal võimalikul juhul rõhutada, kuidas oleme end läbi murdnud 700aastasest orjapõlvest ning pidanud toituma vaid veest ja aganaleivast. Ei tea, kas on süüdi mineviku kummituslikult kondised käed, mis läbi kaamose tänasesse küünitavad, või oleme lihtsalt üleilmsel tarbimishullusel end vooluga kaasa vedada lasknud.
Igatahes praegu tahame me pidustuste ajal süüa rikkalikult kui puuderdatud ninadega aristokraadid. Laud olgu lookas ja püksinööbid lennaku eest. Ja kui lõputu õgimisorgia käigus saabubki hetkeline madalseis, mil tundub, et enam ei jaksa, tuleb selg sirgu lüüa ja mõelda: esiisade nimel, edasi! Sest me saame seda kõike endale nüüd lubada.
Ma räägin teile nüüd, kuidas on asjalood talviste bakhanaalidega meie peres. Püha söömaaja ettevalmistused algavad juba päevi enne kella kukkumist. Mu ema, kes ei saa nõrga südame tõttu teinekord ühest toast teisegi liigutud, paraneb kindlaks perioodiks, justkui oleks härra Mang isiklikult talle kõrva puhumas käinud. Isa rebitakse habemetutti pidi autorooli ning üheskoos kammitakse millimeeterhaaval läbi kõik turuletid ning rabatakse ümberkaudsetest supermarketitest veel igaks petteks paar kärutäit manti lisaks.
Kogu jõulunädala vältel on vanemate köök justkui sõjatanner, kus laipasid üle ei loeta. Praeahi ja kõik pliidirauad huugavad, isa tükeldab palehigis toiduaineid ning ema žongleerib jalgadega maad puudutamata kõikvõimalike pottide, pannide ja kulpidega nii, et isegi Nikulin hauas vastlavurrina pöörlema hakkab.