Pööripäeval tee hingenukk

Tiiu Leis
, Maa Elu kaasautor
Copy
Thule Lee sõnutsi toob hingenukk tervist, raha, rahulolu ja lapsi.
Thule Lee sõnutsi toob hingenukk tervist, raha, rahulolu ja lapsi. Foto: Erakogu

Leesoja nõia Thule Lee jutu järgi on talvine pööripäev päikeseratta kojutulek, esivanemate kojukutsumise ning hingenukkude põletamise ja uute tegemiste aeg.

“Talv on rütmide algus, kus kõike saab korrastada uue eel,” ütles Lee ja lisas, et Päike on kolm päeva kodus, see on aeg, kus ei tehta liigselt tööd, ei muretseta, ei otsita vigu ega kisuta riidu. “On aus olemise aeg, eelkõige enda jaoks. Talve pööripäev pole leppimiseks, vaid pigem endale tõe tunnistamise aeg: kas mu süda seda tahab,” õpetas Lee.

Hingenuku tegemine käib talvise pööripäeva juurde. “See peab olema kolme päeva sees tehtud, kui Päike on kodus, ehk siis 22.-24. detsembri õhtul, mille järel Päike hakkab jälle ringe tegema,” õpetas Lee.

Hingenukk on vägede vahendaja ja ka mingis mõttes hingehoidja terveks aastaks. “Teda toidad sa oma hinguse ja tegemistega, ta hoiab sul silma peal, aga täidab ka soove. Toob tervist, raha, rahulolu, lapsi,” rääkis Lee.

Enne peab aga pööripäeval vana hingenuku ära põletama, teda eelevalt kolkima asjade eest, mis möödunud aastal tal tegemata jäi ja siis ükskõik, kui tore ka aasta polnud, ära põletama. Alles siis tohib uue teha.

Nukk tehakse sellest, mida kätte saadakse. “Olen näinud imelisi hingenukke, vahel lausa kahju neid ära põletada,” meenutas Lee ja lisas kohe, et seda peab siiski tegema, sest muidu jäädakse ootustesse kinni. Uue hingenuku silmad tehakse viimasena, misjärel ta hakkab kohe toimetama. Hoidma peab teda varjus. Kui vaja, siis raputatakse teda, et ta oma ülesandeid täitma hakkaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles