Mis oli aasta parim maitseelamus?

Foto: Pixabay
Eveliis Vaaks
, Maa Elu kaasautor
Copy

Toidul on iga päev kanda tähtis roll ja eriti hea on eelistada kodumaist toitu. Miks mitte kingikottigi kodumaist toodangut pista? Küsisime maaelu asjatundjatelt, milliseid kodumaiseid toiduavastusi nemad tänavu teinud on.

Rainer Vakra, Keskkonnaameti peadirektor

Rainer Vakra.Urmas Luik/Pärnu Postimees
Rainer Vakra.Urmas Luik/Pärnu Postimees Foto: Urmas Luik

Tumeda šokolaadi fännidena on meil kapis pidevalt olemas Kalevi Suur Tõll ja Leiger. Esimene on metspähklitega ja teine mandlitega tume šokolaad. Annab energiat ja tõstab tuju – seega päästab tihti päeva.

Mulle meeldivad puhtad maitsed ja klassika. Kadarbiku porgandimahl on hea värske maitsega, tervislik ja sisaldab kasulikke nn päikese­vitamiine, mida tuleb päikesevaesel ajal Eestis kindlasti tarbida. Mahladele pole lisatud säilitus- ega eraldi magusaineid. Nii et väga naturaalne ja mõnus. Eks ikka otsitakse uusi maitseid ja Kadarbiku porgandimahla on müügil ka segatuna õuna, astelpaju ja apelsiniga. Aga – minu jaoks ei ole ­uute maitsete leiutamine alati vajalik. Porgandimahl on kõige parem siis, kui ta on porgandimahl.

Leiburi rukkipala idandatud teradega – selle aasta parim pagaritoode on võitnud meie pere lemmikleiva tiitli. Seda sööme terve perega igal ajal, igas tujus ja igas asendis. Leib on mõnus nii juustuga, vorstiga, võiga, kurgiga, praetult, röstitult, aga ka lihtsalt niisama.

Nõmme turg, Mihkli Lihaäri ­kanašnitsel – Nõmme turg on minu koduturg ja käin seal võimalikult tihti. Lisaks kodumaiste köögiviljade, puuviljade-marjade ostmisele astun kindlasti läbi ka Mihkli Lihaärist. Meie lemmikuks on saanud kanašnitsel, mis kohapeal juba kenasti paneeritud, vaja vaid kodus pannile panna ja maitsev liharoog saab valmis.

Liina Helstein, Eesti Erametsaliidu juhatuse liige

Liina Helstein.
Liina Helstein. Foto: Erakogu

Armastan head ja puhast kohalikku toorainet, seetõttu ei pea paljuks neid otsida ja kohati ka kallimat hinda maksta.

Olen märganud, et Saaremaalt tuleb viimasel ajal väga hea kvaliteediga ja rohemärgisega kohalikku toitu. Vaieldamatu lemmik on Tõlluste ­mahe mesi. Selle kreemjas tekstuur annab mõista, et tegu on ausa tootega ja talve ei saa kuidagi ilma mesiste toitudeta mööda saata. Kasutan mett marinaadides ja küpsetistes, samuti klassikalistes kuumades jookides, näiteks toorkakao, kaerapiima ja piparmündi eeterliku õliga. Samuti on Saaremaalt pärit mitmed minu kosmeetika- ja nahahooldustooted (Hoia Homespa).

Olemari talu musta pässiku pulber on väga hea lisand hommikukohvisse. Julgen arvata, et just see on hoidnud mind sel sügishooajal viiruste eest.

Andre Farmi juustud on turul olnud juba mõnda aega, aga hiljuti nende talupoest läbi astudes oli näha uusi põnevaid tooteid ja vanu oma headuses. Ma pole eriline juustusõber, aga sealsele juustule sõidan aeg-ajalt isegi talupoodi spetsiaalselt järele, sest minu ühte lemmikut, Farmhouse’i, pole kaubandusest saada. Muidugi saab sealt veel muudki head kraami.

Urmas Kruuse, maaeluminister

Urmas Kruuse.Konstantin Sednev/Postimees
Urmas Kruuse.Konstantin Sednev/Postimees Foto: Konstantin Sednev

Minna mahe marmelaad „Rabade maitsed” tumedas šokolaadis – Eesti looduse maitsed on ideaalselt sobitatud tumeda šokolaadiga.

Nõo uus tootesari Cheesy Fry – tooted, mis meeldivad meie peres väga ka lastele. Ehkki minu pikaaegne lemmik on Nõo hommikupeekon, olen avastanud neilt meeldiva uue tootesarja.

Pajumäe mahehapukoor. Hapukoor on meie pere toidulaual aukohal. Pajumäe mahe hapukoor on minu tõeline lemmik.

Mikk Marran, RMK juhatuse esimees

Mikk Marran.Sander Ilvest/Postimees
Mikk Marran.Sander Ilvest/Postimees Foto: Sander Ilvest

Minu üks lemmik on Villagu astelpajumoos. Seda valmistab küll minu isale kuuluv ettevõte, aga hoolimata n-ö kallutatud hoiakust on see väga maitsev moos. See on tehtud tervetest marjadest ja pole liiga magus, marjade enda maitset on ka tunda.

Minu teine lemmik on Rebaseonu maasuitsupeekon, mis on viilutatud ja väikesesse pakki pakendatud. See ongi nagu ehtne talusink, mis igas maamajapidamises sahvris või aidas rippus. Nüüdsel ajal on see käepäraselt viiludeks lõigatud ja pakendatud, ainult võta ja pane leiva peale või pannile.

Risto Raimets, aasta mesinik, maaülikooli teadur

Risto Raimets.Eml
Risto Raimets.Eml Foto: EML

Väikses ja hubases, ent professionaalses koduköögis käsitööna valmistatud Avikala OÜ forellikotletid ei jäta kedagi külmaks. Kotletid on pannil läbi praetud ja vaakumpakendatud. Tarbijal jääb üle vaid pakend avada ja mahlased kotletid uuesti ­õrnalt soojaks lasta. Forellikotletid on suurepärane roog suveõhtusse ja jõululauale.

Linnamäe Lihatööstuse hirve­liha äkis metsaseentega on suurepärane kombinatsioon külmsuitsutatud hirvelihast ja maitseainetest – jahimehe lemmik! Eriti hästi sobib koos röstsaiaga.

Meetort mandlikrõbuskitega. Seda peab lihtsalt ise maitsma! Saadaval kohvikus Komeet.

Meelis Annus, Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse liige

Meelis Annus.
Meelis Annus. Foto: Ardo Kaljuvee

M.V. Wooli külmsuitsu­lõhe on sageli mu hommikusöögilaual. Stabiilse kvaliteediga, saan alati selle maitse, mida ootan. Sobib salatisse ja võileiva peale.

Matsimoka lihatooteid ostes pole kunagi pettunud, nende lubatud hea kvaliteet on alati olnud tagatud. Eriline lemmik on pasteet ning ahjuvorstid sibula ja äädikaga.

Mahlametsa mahlad ja jäätised – toodete pakendid on nagu kunstiteosed ja sisu naturaalse maitsega, sest neid valmistatakse väga heast toorainest. Üks väike puudus on – jäätist väga paljudest poodidest ei leia. Aga pererahvas on sõbralik ja ootab kõiki enda tootmise juures asuvasse kohvikusse külla. Sealt saab koos imeliste maitsetega ka sõbralikud selgitused ja soovitused, mida valida.

Kerli Ats, Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatuse liige

Kerli Ats.Urmas Luik/Pärnu Postimees
Kerli Ats.Urmas Luik/Pärnu Postimees Foto: Urmas Luik

Esimesena nimetan Mätiku talumeierei mahevõid. See on nii maitsev ja muudab heale võile omaselt kõik teisedki toidud maitsvamaks.

Teiseks Mahlametsa õuna-maasikamahl. See toode on minu lapse lemmik. Naturaalne kodumaisest toorainest valmistatud mahl, millele ei ole lisatud suhkrut, vett ega säilitus­aineid. Mahla kolmeliitrist pakendit on mugav kasutada.

Kolmandaks Meemeistrite mesi kakaoga. See mõnusalt krõmpsuvate toorkakaotükkidega mesi on saial imeline. Algul tundus kooslus pisut üllatav, aga tegelikult on see ülimaitsev. See võidab ka laste südamed, eriti nende, kellele meeldib süüa šokolaadisaia. See on olnud minu viimase aja suur üllatus ja kindlasti soovitan seda proovida.

Roomet Sõrmus, Eesti Põllumajandus- Kaubanduskoja juhatuse esimees

Roomet Sõrmus.Tairo Lutter/Postimees
Roomet Sõrmus.Tairo Lutter/Postimees Foto: Tairo Lutter

On jäänud silma, et kodumaiste grilljuustude valik on muutunud rikkalikuks. Olen proovinud mitmeid ja reeglina ei ole tulnud pettuda. Esile tõstan Olemari talu praejuustu piparmündiga, mis oli tõeline maitseelamus. Kitsejuust ja piparmünt on fantastiline maitsekombinatsioon ja soovitan seda proovida. Samas kiidusõnu jagub ka teiste tootjate grilljuustudele: Mätiku talu mahe grilljuust, Andri-Peedo talu praejuust kitsepiimast ja Nopri talu grilljuust tšilliga.

Leivalett on Eestis väga mitmekesine ja esiletoomist väärivaid tooteid on mõistagi mitmeid, aga eriti on mulle maitsenud Eesti Pagari Kodukandi koorikleib, mis sobib hästi nii röstitult kui tänu oma pehmusele ka ilma röstimata. Kodukandi koorikleib on valmistatud traditsiooniliselt kääritatud rukkijuuretisega ja ilma lisatud suhkuta. Leib kannab lisaboonusena ka pääsukesemärki.

Poes on praegu saadaval hea valik kodumaist lihaveiseliha. Esile tõstaksin Tartus asuva Lihuniku Äri rohumaaveiseliha steigid, mis lausa sulavad suus. Kahjuks satun sinna harva, aga seda võimsam on iga kord maitseelamus. Elamust pakub seegi, et veiserümbad kuivlaagerdatakse ja lõigatakse Lihuniku Äris kohapeal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles