Rahakotile ja tervisele soodne toit suudab maitsemeelt rõõmustada

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Pidulaua saab katta ka soodsatest toorainetest.
Pidulaua saab katta ka soodsatest toorainetest. Foto: Teele Üprus

Jõululaud lihtsalt peab rikkalikult kaetud olema. Mida aga teha, kui rahakott seekord pigem õhuke? Maa Elu toimetus võttis uurida, kas tagasihoidlikuma summa eest saab ilusa, maitsva ja roogadest lookas laua katta.

Olgu alustuseks kohe vihjatud, et saab küll. Selle tõestamiseks tuli meile appi Pärnumaal tegutseva Klaara-Manni puhke- ja seminarikeskuse perenaine Kadi Ruumet, kellele ühel lumisel detsembri pärastlõunal Eesti eri paigust külla sõitsime. Sihiks valmistada lauatäis jõuluroogi, mis oleksid võimalikult soodsad, aga siiski maitsvad.

Kadi lisas eesmärgiks ka tervislikkuse ja tõstis alustuseks köögis lauale hulga värvilisi köögivilju – enamik oma talus mahedalt kasvatatud. Lisaks käisid söögitegemise käigus käed vilkalt maitseaineriiuli vahet.

Menüüsse pakkus Kadi veisehakklihast pätsikesed, orsoto, kõrvitsa-pohlasalati, peedivoki, külma kastme ning õuntest, ricotta’st ja vahukoorest magustoidu.

Orsoto võttis algul küll nõutuks, kas tõesti saab sisuliselt kruubipudru aasta kõige pidulikuma laua vääriliseks tuunida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles