Lõpeta söömine, kui mõistus hüüab sulle – aitab küll!

Toivo Niiberg
Copy
Et kõik lemmikjõulutoidud liigseid kaloreid kartmata laual hoida, tasuks toidu serveerimisel jälgida taldrikureeglit.
Et kõik lemmikjõulutoidud liigseid kaloreid kartmata laual hoida, tasuks toidu serveerimisel jälgida taldrikureeglit. Foto: Shutterstock

Kohe on käes jõulud ja aastavahetus ning ees ootavad tõsisemad söömingud-joomingud. Juba vanast ajast on komme jätta toidulauale jõulude, vastlate, jaanipäeva, aastavahetuse, aga ka pulmade ajal hommikuni toitu, et kellel isu tekib, saab midagi meeldivat põske pista.

Toitumisteadlased väidavad, et inimene võiks päevas süüa 5–6 korda ja õige söömine peaks lõppema siis, kui ihu ütleb, et sööks veel, aga mõistus hüüab – aitab küll! Teoreetiliselt tore teadmine, mis vast ei sobi töötavale ja õppivale inimesele, küll aga pensionärile või miljonärile. Siiski on seda tõdemust võimalik järgida vabal ajal ja suurematel söömingutel.

Seedimine algab suus

Toit püsib maos 2–4 tundi ja liigub edasi peensoolde, just seepärast on oluline hoida toidukordadel piisavalt vahet. Kui süüa liiga palju, suureneb maos maomahla hulk ning võib tekkida toidu tagasiheide ehk toit tuleb koos maomahlaga söögitorru ja tekitab ebameeldiva kõrvetava tunde.

Teisalt meenuvad kunagise lugupeetud õppejõu emeriitprofessor Selma Teesalu sõnad, et iga suutäis tuleb korralikult 33 korda suus läbi mäluda, sest toidu seedimine ja omandamine algab suust. Seda tõdemust kinnitab fakt, et inimesel tekib täiskõhutunne alles 20 minutit pärast söömise alustamist.

Sööme silmadega rohkem, kui sööki sisse mahub.

Seega sööme silmadega rohkem, kui sööki sisse mahub. Seda olen korduvalt tajunud, kui tellin restoranis toite või teen suures näljatundes poes oste. Inimene, siga ja hobune pidavatki olema kõige suuremad toiduraiskajad – kõik see, mis sisse läheb, tuleb enam-vähem samas koosseisus välja.

Mõelda vaid, kui oleksime maod: käiksime kuus korra kellelgi külas, õgiksime ennast kaelaauguni täis, seediksime söödu kuu ajaga peaaegu täielikult ja planeeriksime järgmise söömingu – kellegi sünnipäev, pulm, ristsed või matused.

Ülesöömine ja alkoholi tarbimine mõjutavad veresuhkrut, see võib hakata kõikuma. Alkohol suurendab insuliini sekretsiooni kehas, mis omakorda langetab veresuhkrut. Kui veresuhkur langeb liiga palju, võib tekkida hüpo­glükeemia, mis väljendub sega­susseisundi, peavalu, oksendamise, südamepekslemise, higistamise ja rasketel juhtudel teadvusekaotusena. Ent jätkem filosofeerimine ja mõelgem, mida ette võtta.

Enne söö toorsalatit

Üks võimalus on süüa enne põhisööki 100–200 g toorsalatit. Korralik toorsalat sisaldab peaaegu kõiki vajalikke vitamiine-mineraalaineid ja kõhtu täitvat, aga seedimatut tselluloosi ehk kiudainet. Enamik maailma toimibki nii. Ainult eestlased imestavad, miks serveeritakse salat enne praadi ja mitte koos praega.

On ka maitsetaimi, mis soodustavad seedimist ja vähendavad kõhugaase. Nendest esikohal on harilik köömen ja türgi mustköömen, samuti kõik vorstirohud: tüümian ehk liivatee, pune, majoraan, iisop ja aed-piparrohi. Troopilistest viljadest soodustavad seedimist ananass ja papaia.

Et kõik lemmikjõulutoidud liigseid kaloreid kartmata laual hoida, tasuks toidu serveerimisel jälgida taldrikureeglit. Pool taldrikut olgu kaetud värske salati või aurutatud köögiviljadega, veerand taldrikut energiarikaste süsivesikutega, nagu pruun riis, tatar, kinoa või täisterapasta, ning viimane veerand peaks jääma umbes peopesasuuruse liha- või kalatüki jaoks.

Tasub arvestada, et õige šašlõkk ja grilliks mõeldud liha valmib külmikus ja seda juba paar päeva enne pidu mõnes korralikus marinaadis: veiniäädikas, õlu, vein, jogurt. Kahjuks on eestlaste šašlõkk senini puuäädikasse uputatud siga omas mahlas, mis valmib mõne tunniga ja põleb särinaga. Pesemata-kasimata pannilt või grillilt, aga ka kõrvetatud lihalt on leitud peaaegu 140 vähki tekitavat ainet.

Õnnelikud toidud

Peolaual võiks olla õnnelikkuse hormooni ehk oksütotsiini sünteesi soodustavad toidu­ained, mis paraku on üsna kallid: punane kala, must šokolaad, pähklid, kinoa, mereannid (eriti austrid), spinat ja maitseaine kurkum. Odavamatest toiduainetest soosivad selle teket organismis must kohv, roheline Hiina tee ja lehtsalat.

Oksütotsiini nimetatakse tavakeeles armuhormooniks, õnnehormooniks ja emadushormooniks. Uuringud näitavad, et oksütotsiin rahustab ja parandab tuju – see alandab vererõhku ja blokeerib stressihormoone.

Kahjuks ei saa elus ette süüa ega ka magada.

Pärast suurt söömist kuluks ära sisemine pesupäev: juua väikeste koguste kaupa 2–3 liitrit vett (soovitatav mineraalvesi) ja nuustikuks kasutada toorest porgandit, pastinaaki, kaalikat, juursellerit, rõigast või lillkapsast. Hea on ühele liitrile nn loputusveele lisada 1 sl looduslikku äädikat (õuna-, veini-, riisiäädikas).

Kahjuks ei saa elus ette süüa ega ka magada. Oh, kui saaks olla karumõmm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles