Enda valmistatud tainast piparkoogid on parimad

Silja Luide
, toidublogi «Jagatud rõõm» autor
Copy
Taina saad juba esimese advendi ajal valmis teha ja sellest siis pühade ajal iga kord, kui isu tuleb, piparkooke küpsetada.
Taina saad juba esimese advendi ajal valmis teha ja sellest siis pühade ajal iga kord, kui isu tuleb, piparkooke küpsetada. Foto: Silja Luide

Nii tainast tehes kui ka piparkooke küpsetades on kodus mõnusad karamellised ja vürtsikad aroomid, maiuseid nautides aga tunned eheda või maitset. Tainas on ka suurepärane kingitus, sest nii maitsvat tainast poest ei saa.

Poes on küll tänapäeval suur valik piparkoogitainaid, kuid sageli on neis või asemel margariin või on vürtse vähevõitu või on hoopis suhkruga liialdatud. Kõige aromaatsem ja maitserikkam on enda tehtud tainas, millest valmistatud piparkoogid sulavad suus.

Vürtsid on tähtsad

Taina ise tegemisel on see suur eelis, et saad valida meelepärased vürtsid, samuti on sinu otsustada, kui palju neid lisada soovid.

Panin kirja maitseained ja kogused, mida tainale ise lisan, kuid vabalt võid teha asendusi või hoopis kogustega mängida. Ma lisan aeg-ajalt ka mõnda piparkoogimaitseainet, ­selle nime all on poes müügil vürtside segud. Näiteks seekord panin seda tainasse nelgi asenduseks. Need maitseainesegud on väga erineva koostisega, aga mina eelistan rikkalikuma maitsenüansiga piparkoogimaitseaineid, kus sees on ka koriandrit, fenkolit ja pomerantsi. Praegusel ajal on poes neist korralik valik ja saad just enda jaoks meelepärase segu osta, mida pühade ajal ka muudele toitudele lisada.

Järgi retsepti

Kindlasti vali taina sees kasutamiseks mahe vahatamata apelsin ja nühi selle koor kuuma vee all hoolikalt puhtaks. Apelsini koore soovitan riivida võimalikult peenelt. Kui aga kasutad jämedamat riivi, tasub riivitud apelsini koort paar päeva kuivatada ja seejärel kohviveskis peeneks jahvatada. Kohviveskis saab ilusti peeneks ka nelgid, kuid alati saad maitseainete purustamiseks hoopis vana head uhmrit kasutada.

Erinevalt vürtsidest, mida saab enda maitse järgi lisada, tuleb ülejäänud retseptist kinni pidada, et tainas õnnestuks. Eriti ettevaatlik ole sooda lisamisega. Üks triiki täis teelusikatäis tundub küll selle koguse jahu kohta väga vähe, kuid rohkem soodat kergitab tainast liigselt ja annab ka maitses tunda. Seega piirdu retseptis kirjas oleva kogusega.

Sama soovitus ka jahu kohta. Isegi kui tainas tundub algselt kleepuv, liialt pehme või isegi vedelapoolne, ära lisa jahu rohkem, kui ette nähtud. Tainas taheneb külmkapis seistes ja jahu saad vajadusel veidi lisada, kui seda lahti rullid. Kui aga paned tainasse rohkem jahu, tulevad nii tainas kui ka piparkoogid liiga kõvad.

Piparkoogitainas vajab enne küpsetamist vähemalt ühe ööpäeva seismist, kuid võid seda ka kauem n-ö laagerduda lasta, sest maitse muutub sellest ainult rikkalikumaks. Taina saad juba esimese advendi ajal valmis teha ja sellest siis pühade ajal iga kord, kui isu tuleb, piparkooke küpsetada. Tainas säilib külmkapis vähemalt kaks nädalat ja sobib ka sügavkülmutamiseks.

Piparkoogiks või koogi põhjaks

Suhkrusiirupi valmistamise ajal soovitan ise pidevalt pliidi juures olla ja potil silm peal hoida, et siirup ideaalselt õnnestuks. See ei tohi liiga pruuniks ega kõrbema minna, samas peab vaatama, et kogu suhkur oleks sulanud enne, kui muid asju lisad. Mõned soovitavad vett sulanud suhkru hulka niristada, aga ma ise olen alati kõik korraga ära valanud.

Ülejäänud pool suhkrust, mille lisad niisama ilma pruunistamata, võid asendada ka mõne pruuni suhkruga, et tainas veelgi tumedam, karamellisem ja tummisem tuleks.

Tainast saab kasutada ka juustu-, kohupiima- ja šokolaadikookide põhjana tavalise muretaina asemel. See annab küpsetisele mõnusalt vürtsikust ja jõulupühade aroomi.

Kui soovid aga klassikalisi piparkooke, rulli tainas mõne millimeetri paksuseks, tee meelepärased kujundid ja küpseta neid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 200kraadises ahjus 7–10 minutit. Küpsemisaeg sõltub sellest, kui paksuks on tainas rullitud ja kui krõbedaid piparkooke soovid. Pigem aga küpseta vähem kui kauem, sest piparkoogid muutuvad jahtudes kõvemaks. Jäta piparkookidele pannil kindlasti u 1 cm vahed sisse, et need saaksid korralikult küpseda.

Piparkoogitainas

Kogusest saab üle 3 kg tainast (u 3,3 kg).

1 apelsini peenelt riivitud koor

1,5 tl värskelt jahvatatud musta pipart

1 tl peenestatud nelki

2–3 tl jahvatatud kaneeli

0,5 tl peenelt riivitud muskaatähklit

5 toasooja muna

1,5 tl peenestatud kardemoni

1,5–2 tl jahvatatud ingverit

2 sl neutraalse maitsega õli

800 g suhkrut

500 g võid

1,5 kg jahu

0,5 tl soola

1 tl soodat

Sega kõik maitseained kausis õliga läbi ja jäta ootele.

Vala pool suhkrust paksupõhjalisse potti ja kuumuta keskmisest pisut madalamal kuumusel, et suhkur sulaks. Liiguta potti aeg-ajalt, et suhkur ühtlaselt pruunistuks ja karamelliseeruks, kuid ära sega. Suhkur peaks muutuma punakaspruuniks nagu ühesendine ja lõhnama meeldivalt karamelliselt. Kogu poti sisu peaks olema ühtlaseks siirupiks sulanud enne, kui muid asju lisad.

Sega suhkrusiirupi hulka u 50 g võid ja seejärel 2,5 dl keeva vett. Korraks läheb poti sisu keema, aga see vaibub kohe. Nüüd lisa ülejäänud või ja suhkur ning maitseained. Kuumuta poti sisu pidevalt segades, kuni või ja suhkur on lahustunud, vala siirup kaussi ja jäta jahtuma.

Jahtunud siirupi hulka sega lahtiklopitud munad. Sega jahu läbi sooda ja soolaga ning ­lisa samuti siirupile. Sõtku tainas kas käte või nn lauamikseri tainalaba abil ühtlaseks massiks. Jaga tainas portsjonidesse, keera kilesse ja hoia enne küpsetamist vähemalt üks ööpäev külmkapis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles