Jõulutuled aias – viis säästunippi

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Jõulutuledesse keeratud elupuud.
Jõulutuledesse keeratud elupuud. Foto: Rena Süsta

Advendiajal süüdatakse aedades jõulutuled, aga tänavu mõeldakse seejuures tõsiselt ka kaasuvatele kuludele. K-rauta Tondi kaupluse juhataja Eveli Uibomets jagab nõuandeid, kuidas elektrit säästval moel aias jõulumeeleolu luua.

Leedtuled

Praktilised inimesed annavad töökorras esemetele enamasti uue võimaluse, mis üldjuhul on mõistlik ja kestlik lähenemine. Hõõglampide aeg on aga praeguste energiahindade juures lõplikult otsa saanud.

Ühelt poolt tundub ebamõistlik veel toimivaid jõulutulesid kõrvale lükata, teisalt võtavad leedtuled palju vähem elektrit, lisaks on need vastupidavamad ja põrutuskindlamad kui hõõglambid.

Hämaruse andur

Valget aega on detsembris küll vähe, aga ka sellel ajal pole mõtet lasta tuledel särada, eriti kui juhtub olema päikeseline ilm ja tulesid pole nähagi. Üks viis elektrit säästa on soetada hämaruse andur, millega tuled päeva pimenedes ise süttivad ja hommikuvalguse saabudes kustuvad.

Taimer

Pimedal ajal rõõmustavad aeda ehtivad jõulutuled nii oma peret kui naabreid, aga enamik inimesi kasutab öötunde magamiseks. Seega võib kaaluda jõulutuledele taimeri paigaldamist, mis lülitaks tuled näiteks südaööks välja – see aitab rikkalike tulekompositsioonide puhul kuu jooksul tublisti säästa.

Päikesepatareid

Eesti talves on päikest vähe ja päikese­patareidel töötavad valgusketid ja -skulptuurid ei ole tõhusad, kuid see ei tähenda, et neid ei võiks looduslikult päikesele avatud kohas katsetada. Tõenäoliselt ei sära tuled kunagi intensiivselt ja võivad töös sootuks pause teha, aga kui sellest pole lugu, on tegu hea säästulahendusega.

Elus tuli

Maalähedus on moes, seega võib jõulutuledena kasutada ka elusat valgust. Kuna tavalised küünlad on üldjuhul tuulekartlikud, võiks investeerida väikestesse küünlalaternatesse, millega ehtida majaesist treppi, terrassi või aia­väravat.

Samuti võiks kaaluda tõrvikuid või õuetulesid, aga neil mõlemal tuleb lugeda kasutustingimusi, sest igasse keskkonda need ei sobi, samuti ei pruugi need sobida lemmikloomade ja väikeste lastega perede aedadesse.

Millelt säästa ei tasu?

Mõne asja kohta kehtib reegel, et kui nendelt säästma asud, kipub kulu hoopis suurem tulema.

Ära kasuta siseruumi tulesid õues. Tuppa mõeldud jõulutuled on õue mõeldud valgustitest soodsamad, sest neilt ei nõuta niiskus- ja külmakindlust. Väli­tingimustesse mõeldud tooteid võib küll ka toas kasutada, aga vastupidi mitte, meie kliimas jääb tubaste toodete eluiga õues lühikeseks.

Lisaks valgusallikale endale peavad olema külma- ja ilmastikukindlad ka kõik muud tarvikud, näiteks pikendusjuhtmed. Infot, kuhu toode sobib, leiab selle pakendilt.

Panusta paigaldusse. Valguslahenduste eluiga sõltub nende käsitsemisest ja õigest paigaldusest, eriti õues. Toas ei pea pelgama, et tuul või torm keti lahti rebib või valguskuju naabrite juurde lennutab, aga õues tuleb kõigeks valmis olla.

Paigaldamisel tuleb tähelepanu pöörata ohtudele – teravatele servadele, tuulekoridoridele, koduloomade juurdepääsule. Tavaliselt paigutatakse keerukamad valguslahendused maja külge ja aeda aastateks, neid ei võeta suveks maha, sest valgustusele ei saa saatuslikuks tööiga, vaid füüsilised vigastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles