Vaid kaks kommi päevas? Võimatu!

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Vanematel ei jää muud üle, kui poes mõni lisaminut võtta ja maiustuste koostist uurida.
Vanematel ei jää muud üle, kui poes mõni lisaminut võtta ja maiustuste koostist uurida. Foto: Eero Vabamägi

Detsembris satuvad emad tavapärasest sagedamini poes kommivahesse. Nii minagi. Vaatasin riiuleid ja otsisin oma laste lemmikuid ananassikomme. Ei leidnud. Vaatasin hoolikamalt ja taipasin, et Kalevi kommid on uues pakendis.

Tundsin end petetuna. Kuidas nii – juba minu koolipõlvest tuntud pakendid on välja vahetatud! Oleks siis, et uued ilusamad oleksid. Aga ma pole tegelikult ju mingi moodsa tootedisaini ekspert. Võib-olla tõesti on mudilastel nüüd kergem lihtsakoeliselt pakendilt lugeda, mis kommiga tegu. Pealegi pole ju kõige tähtsam, milline pakend välja näeb, vaid et kommid ikka sama maitsvad oleksid.

Nii otsustasin lohutuseks osta juba aastakümneid mu lemmikuks olnud Komeedi komme. Vahepeal on küll paar aastat nende maitsmises pausi olnud, aga see mõnus šokolaadine, tagasihoidlikult magus ja pisut mõru maitse ei unune.

Kodus kommi ampsates oli ehmatus suur. See pole ju ometi Komeet. Pime­testis ei tuleks pähegi seda Komeediks pakkuda. Kas tõesti mängib maitsemeel mulle vingerpussi? Kaks kuud tagasi õnnestus mul ka lõpuks koroona hankida ja paariks päevaks kadus maitsemeel, kas tõesti võis nüüd just Komeediga tagasilöök tulla?

Päringu peale sain Kalevi uue omaniku Orkla käest vastuseks, et Komeedis moodustavad suure osa koostisest teiste kommisortide ülejäägid, mis kokku segatakse ja retseptile lisatakse. Seega varieerub Komeedi maitse vastavalt sellele, milliseid teisi komme sisaldab.

Olgu, ju oli siis seekord kehvem segu. Lõin Google’i lahti ja otsisin Komeedi koostisosad välja. Suutsin neid kokku luged 42! Teistegi kommide koostist uurides leidsin sääraseid osiseid nagu palmiõli, glükoosisiirup, palmituumaõli, furcellaraan, võiseemnikutuumaõli, invertaas, dekstroos. Kindlasti pole need otseselt kahjulikud ained, muidu neid ju tootmisesse ei lastaks, aga jõulukuul söövad me lapsed palju maiustusi ja nii võib organismi jõudev kokteil ikkagi muret tekitada.

Nagu kõrvalloos kirjas, siis lasteaialaps võiks piirduda kahe, algkoolilaps kolme ja teismelised nelja kommiga päevas. Kas lapsed suudavad nii vähesega leppida? Vaevalt küll. Seega ei jää vanematel muud üle, kui poes mõni lisaminut võtta ja maiustuste koostist uurida. Mida vähem tundmatuid võõrsõnu sellest leiate, seda parem lastele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles