Kvaliteetne nelk jätab paberile õlise pleki

Toivo Niiberg
, psühholoog
Copy
Ühelt täiskasvanud nelgipuult võib saada aastas 2–4 kilo nelki.
Ühelt täiskasvanud nelgipuult võib saada aastas 2–4 kilo nelki. Foto: Shutterstock

Kunagi maailma üks kallimaid klassikalisi vürtse on tänapäeval odav ja levinud. Looduslikult kasvab nelk Maluku (Molucca) saarel, mida tuntakse ka Vürtsisaare nime all. Hoolimata suurest vahemaast tunti nelki ka Vanas-Egiptuses ja Hiinas.

Euroopasse jõudis nelk laiemalt tänu hollandlastele. 17.–18.sajandil hoidsid hollandlastest kolonisaatorid nelgikasvatust Maluku saarel kiivalt ainuomanduses, karistades rangelt neid, kes püüdsid nelgipuid või nelki saarelt välja viia. Tänapäeval kasvatatakse nelki enim Sansibari ja Pemba saarel, aga ka Madagaskaril.

Igihaljas nelgipuu kasvab 9–12 meetri kõrguseks, esimese arvestatava saagi annab kuueaastasena. Ühelt täiskasvanud nelgipuult võib saada aastas 2–4 kilo nelki. Vürtsina, nelgina kasutatakse just 1–1,7 cm pikkusi õienuppe, mis korjatakse ära siis, kui nad tõmbuvad punakaks, kuid pole veel avanenud. Korjatakse südasuvel ja detsembris. Õienuppe korjatakse siiani käsitsi.

Kuivatatakse päikese käes palmilehtedega kaetult. Õiepungi kuivatatakse (fermenteeritakse) seni, kuni nad painutamisel iseloomuliku praksatusega murduvad. Pärast fermenteerimist kvaliteetse nelgi elastsus taastub, nii et nelgipunga ei ole võimalik käte vahel katki murda. Niiviisi fermenteeritud õiepungad on punakaspruunid ja väärtuslikumad kui otseses päikesepaistes või tulel kuivatatud ja mustaks muutunud õiepungad. Nüüdisajal kasutatakse spetsiaalseid kuivatusruume, kus temperatuur on kuni 40 kraadi.

Nelk ravimina

Nelk sisaldab 15–21% eeterlikku õli, mille põhikomponent on eugenool. See on antiseptiline, valuvaigistav ja rögalahtistav ühend. Veel leidub nelgis rohkelt teisi bioaktiivseid flavonoide, tanniine, triterpeene, steroole ja glükosiide, mis kõik on ravitoimega.

Euroopa ja Aasia meditsiinis kasutatakse nelki üld­stimuleeriva ja kõhupuhitusevastase vahendina. Nelgil on täheldatud seedetegevust soodustavat, närvi- ja reumavalu leevendavat, seene- ja viirusvastast ning maohaavade paranemist soodustavat, neerupõletikku ja astmat leevendavat toimet. Lisaks vähendab nelk südameinfarkti ohtu. Viimase aja katsetused viitavad nelgi omadusele vähendada vähki tekitavate ühendite toimet organismis. Nelk ravivat ka meeste impotentsi. Samas ei tohi unustada, et rohke nelgi tarvitamine igapäevases toidus tõstab vererõhku.

Kuidas kontrollida nelgi kvaliteeti?

Nelki soovitatakse säilitada üks aasta kuivas, pimedas ja jahedas kohas tihedalt suletud purgis.
Nelki soovitatakse säilitada üks aasta kuivas, pimedas ja jahedas kohas tihedalt suletud purgis. Foto: Shutterstock

Kuna eestlased kasutavad vürtse suhteliselt vähe, võib maitseaineriiulil leida aastatetaguseid varusid. Hea nelk jätab paberi vastu surudes sellele õlise pleki. Veeklaasi visatud kvaliteetne nelgipung vajub põhja või ulbib püstiasendis, varreosa allapoole. Kui nelk ujub külili, on see riknenud.

Tegelikult soovitatakse nelki säilitada üks aasta kuivas, pimedas ja jahedas kohas tihedalt suletud purgis. Jahvatatult kaotab nelk oma aroomi võrdlemisi kiiresti ja säilivusaeg väheneb pea poole võrra. Samas kibedam on õiepunga õieraopoolne osa (varreosa) ja kõige pikantsem lõhnabukett on punga tipu­osal.

Nelgitee mõjub kerge rahustina ja alandab mao ülihappesust. 1–2 tassikest päevas parandab meeleolu. Selline tee vähendab iiveldust ja tuleb kasuks merehaiguse korral. Tee valmistamiseks lisada ükskõik millisele kuumale teele tassi kohta 2 nelgitera ja lasta kinniselt seista joodava temperatuurini.

Seedimise soodustamiseks ja kõhuvalu leevendamiseks võtta 4 nelgitera. Terad peenestada, valada peale klaas kuuma vett, lasta kaane all 15–20 minutit tõmmata ja kurnata. Valmis tõmmist hoida tihedalt suletud termoses. Tarvitada kolmandik klaasi kolm korda päevas enne sööki. Ravikuur kestab kaks nädalat.

Külmetushaiguste leevendamiseks ja immuunsüsteemi tugevdamiseks võtta klaasi musta tee kohta 3–4 tera nelki, 1 tl värskelt jahvatatud kaneeli ja 1 tl peenelt riivitud apelsini- või sidrunikoort või ingverit. Teel lasta 15 minutit seista, kurnata ja soovi korral magustada meega.

Kurguvalu korral uhmerdada 1–2 tera nelki puruks ja segada 1 tl meega. Võtta valmistatud kogus väiksemate portsjonitena sisse (limpsida lusikast) ja poole tunni jooksul vältida joomist. Korrata 3–4 korda päevas peale sööki.

Lõhn peletab sääski

Nelgilõhn aitab peletada sääski, parme, puuke, riidekoisid ja herilasi. Apelsinist ja nelgiteradest lõhnapall on tugevatoimeline koitõrjevahend. Lõhnapalli tegemiseks torgata nelgiterad vartpidi apelsini sisse. Riputamiseks kinnitada apelsini külge nöör. Selliseid lõhnapalle võib suvel sääskede peletamiseks riputada ka verandale.

Aasias kasutatakse nelgipuulehti sigaretitubaka lõhnastamiseks. Nelgiokstest toodetakse ka aroomiõli parfümeeriatööstusele. Alkoholitööstuses, stomatoloogias ja lõhnateraapias kasutatakse ainult nelgipungadest saadud õli.

Nelki võib kasutada hingeõhu värskendamiseks ja ebameeldiva kehalõhna vähendamiseks.

1 liitri naturaalse nelgiõli saamiseks on vaja töödelda 50 kg nelgipungi, siit ka vääriline hind. Desinfitseerib suurepäraselt õhku, on hea kasutada, kui kodus on nakkushaige. Nelgiõli stimuleerib, parandab mälu, taastab jõudu ja aitab üle saada apaatiast. Seespidiselt manustada 2 tilka supilusikatäie meega või leivakuulikesega 3 korda päevas – ravikuur kestab 2–3 nädalat.

Aroomlampi asetada 1–4, inhalaatorisse 2–3, vannivette 3–6 ja sauna (leilivette) 2–3 tilka õli. Ent nelgiõli tuleb tarvitada väga ettevaatlikult, kasutada väga väikesi lahjendatud koguseid ja mitte anda lastele. Ka ei tohi nelgiõli kasutada rasedad naised.

Nelk kulinaarias

Nelk lisada toitudele võrdlemisi hilja, sest kõrgel temperatuuril ja pikal kuumutamisel nelgi lõhn kaob ja ta muutub kibedaks. Nelk sobib looma-, vasika-, lamba- ja ulukilihale, aga ka kodulindudele, subproduktidele, pasteedile ja keeletarretisele. Nelk on hea lisand punasest peakapsast ja punasest sibulast roogadele ning kalamarinaadidele.

Nelgis leiduvad ained lahustuvad hästi nii külmas kui soojas vees. Eri toitudele lisatakse nelki eri ajal: marinaadidele koos teiste komponentidega valmistamise ajal, tainale ja hakklihale segada juurde vahetult enne küpsetamist, liharoogadele 10–15 min enne valmimist, puljongile, suppidele ja kompotile 3–5 minutit enne valmimist. Suhteliselt rohkesti võib nelki lisada marinaadidele. Eestis on levinud nelk kõrvitsa marineerimisel, aga sobib ka füüsali ja rohelise tomati marinaadi.

Silmas tasub pidada, et alkoholis ja liiga kanges äädikamarinaadis lahustuvad hästi ka nelgis leiduvad kibeained. Vürtsisegudes võiks nelgi­kogus olla 1/7–1/5 vürtside üldkogusest, sest suuremad annused hakkavad teisi varjutama. Nelk sobib hästi kokku kardemoni, kaneeli, lavendli, ingveri, tähtaniisi, muskaadi, vanilje, tsitruseliste sukaadi, loorberi ja tšilliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles