Puuküttega ahjus küpsevad hõrgutavad road

Tiit Efert
Copy
Fooliumipeedid.
Fooliumipeedid. Foto: Tiit Efert

Kui sul on kodus puuküttega ahi, oled õnneseen, sest saad talvel ühendada kasuliku meeldivaga ja ahjus toitu valmistada. Kui kasutad ahju õigesti, saad eriti hõrgud ja kodused road. Kes on proovinud, teab, millest jutt käib. 

Nimekiri toitudest, mida puuküttega ahjus saab valmistada, on pikk. Tegelikult pole selles midagi uut, pigem vastupidi. Niimoodi on süüa tehtud aastasadu. Suurim erinevus, mida elektriahi pakub, on täpselt kontrollitud temperatuur. Kui sa pole varem puuküttega ahjus süüa teinud, tasub alustada tasa ja targu ning oma ahju tundma õppida.

Lihtne reegel on, et kui ahi on köetud ehk tukid ära põlenud ja söed tulipunased, tuleb veel pisut oodata. Las söed jahtuvad ja ahi läheb ühtlasemalt kuumaks. Poole tunni kuni tunni möödudes võid vaadata, mis ahjus toimub. Ahi peab olema küpsetamiseks mõnusalt kuum. Kui sa ei kavatse just süte sees või peal küpsetada, lükka söed potile ruumi tegemiseks tahapoole. Ahjupott peab olema kuumakindel, samuti ei soovitata kuuma ahju panna jääkülma potti.

Kui toit on ahju pandud, ei tohi seda sinna unustada. Esialgu tuleks vaadata pigem tihedamini kui harva, sest söed võivad potti ühest servast kuumutada. Vajadusel tuleb potti keerata. Võid ahjus ka termomeetrit kasutada, aga ära jäta seda ahju.

Puuküttega ahjus on õhk väga kuiv, see tekitab toidule krõbeda kooriku. Ent ole ettevaatlik, et toit liigselt ei kuivaks.

Roogi, mida ahjus valmistada, on soolaseid ja magusaid. Klassikalised on kõikvõimalikud ahjupotis valmivad hautised, aga tegelikult saab ka lihtsamaid kooke küpsetada. Igaüks mäletab lõkkesütel valmistatud kartuleid, miks mitte neid nüüd ahjus proovida.

Kui soovid teha midagi huvitavamat, võid köögivilju, aga ka liha või kala küpsetada ahjus „soola sees”. Selleks pese köögiviljad hoolikalt ja valmista soolast, munavalgetest, veidikesest jahust ja ürtidest tainas. Aseta ahjuvormi osa soolatainast, seejärel köögiviljad või liha ja kala, seejärel puista peale teine osa soolast ning mätsi kokku tugev soolakoorik. Kui toit on valmis, koorid selle lahti nagu üllatusmuna.

Mulgi kapsad. Ahjuroogade klassika, mida iga pere valmistab oma traditsioonide järgi. Tarvis on häid kapsaid, odrakruupe ja seapekki, mis ahjukuumuses suus sulavaks muutub.
Mulgi kapsaid küpsetamise käigus ei segata!
Mulgi kapsad. Ahjuroogade klassika, mida iga pere valmistab oma traditsioonide järgi. Tarvis on häid kapsaid, odrakruupe ja seapekki, mis ahjukuumuses suus sulavaks muutub. Mulgi kapsaid küpsetamise käigus ei segata! Foto: Tiit Efert
Ahjukõrvits. Lõika kõrvitsast ühesuurused tükid. Tõsta ahjuvormi, pintselda igast küljest õliga, maitsesta soola, pipra ja teiste maitseainetega. Katseta erinevaid maitsepulbreid ja vürtse, näiteks kaneeli, tšillit, vürts­köömneid, ingverit, nelki, piparkoogivürtsi, sibula- ja küüslaugupulbrit. Kombineeri segusid omavahel ja leia oma lemmikud.
Ahjukõrvits. Lõika kõrvitsast ühesuurused tükid. Tõsta ahjuvormi, pintselda igast küljest õliga, maitsesta soola, pipra ja teiste maitseainetega. Katseta erinevaid maitsepulbreid ja vürtse, näiteks kaneeli, tšillit, vürts­köömneid, ingverit, nelki, piparkoogivürtsi, sibula- ja küüslaugupulbrit. Kombineeri segusid omavahel ja leia oma lemmikud. Foto: Tiit Efert

Fooliumipeedid

Fooliumipeedid.
Fooliumipeedid. Foto: Tiit Efert

Roa õnnestumiseks vali enam-vähem ühesuurused peedid, pese need hoolikalt ja kuivata. Rebi fooliumist piisavalt suured tükid, et saaksid peedid korralikult ühekaupa fooliumisse keerata. Pane foolimitükile veidike lemmikürte (sobivad tugevamad maitseürdid, nagu salvei, rosmariin, tüümian, piparrohi), tõsta peale peet, nirista oliiviõli, maitsesta soolaga ja ­mähi fooliumisse.

Tõsta peedid ahju süte sisse. Aeg-ajalt võid peete keerata, et kõik küljed saaksid ühtlaselt kuumust. Küpseta, kuni peedid on pehmed. Seejärel eemalda foolium, koori peedid ja ­kasuta endale meelepäraselt.

Retseptid Kristina Efertilt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles