Raskustes põllumees soodsamat kütust osta ei saa

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kütusemüüja peab enne sinise diislikütuse müüki kontrollima, kas ostjal on registri andmetel ostuõigus.
Kütusemüüja peab enne sinise diislikütuse müüki kontrollima, kas ostjal on registri andmetel ostuõigus. Foto: Urmas Luik

Uuest aastast saavad sinist ehk erimärgistatud diislikütust osta ainult põllumehed ja kalurid, kellele PRIA vastava loa annab.

„Automaatselt saavad ostuõiguse ettevõtjad, kellel on 2022. aasta pindalatoetuse menetlemise käigus kindlaks tehtud vähemalt üks hektar põllumaad või kes peavad põllumajandusloomade registri andmetel vähemalt üht loomühikut loomi või kellel on vähemalt kümme mesilasperet. Samuti saavad automaatselt ostuõiguse ettevõtjad, kellel on 2023. aastaks kaluri kalapüügiluba,” teatas PRIA registrite osakonna juhataja asetäitja Kristi Võikar.

Lisaks kontrollib amet, et ettevõtja ei oleks raskustes, sest raskustes olevatele ettevõtjatele ei tohi riigiabi anda. „Kontrolli käigus on selgunud, et 1111 ettevõtja puhul tuleb andmeid täpsustada,” lisas Võikar. Enamikul on äriregistrile esitamata 2021. aasta majandusaruanne.

Maaeluminister Urmas Kruuse selgitas, et keeld anda riigiabi raskustes ettevõtjatele, sealhulgas müüa erimärgistatud diislikütust (EDK), tuleneb euroliidu nõuetest. ELi reeglites on siiski teatud erandid ja nii võiks raskustes ettevõtja saada EDKd vähese tähtsusega abi limiidi piires 25 000 eurot kolme majandusaasta kohta.

„Tuleb arvutada tava- ja soodusaktsiisi vahe ning kui raskustes ettevõtja abi element – tava- ja soodusaktsiisi vahe – mahub vähese tähtsusega abi limiidi piiresse, saab EDKd kasutada,” selgitas Kruuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles