Küttepuude kaitseks kallis turvasüsteem?

Kadri Suurmägi
, Maa Elu toimetaja
Copy
Ilus puuriit on õues ikka olnud uhkuse asi. 
Ilus puuriit on õues ikka olnud uhkuse asi. Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees

Kõigi peas pesitseb nii ilusamaid kui kurjemaid sõnu. Võib lausa öelda, et vägisõnu. Ega ma viimaseid tihti ei kasuta, aga mõttest käisid need läbi küll, kui lugesin, kuidas aina rohkem varastatakse kodude juurest ja RMK lõkkeplatsidelt küttepuid.

Suvel kirjutasin isegi artikli, kuidas just matkaplatsidelt küttepuude varastamine on sagenenud – sõidetakse autoga kohale ja laotakse puud peale. Nüüd külma saabudes on näppama hakatud igalt poolt. Lugedes, kuidas ühel pool võeti puude saamiseks maha koguni kuurisein, tuulutasin küll mõttes paari vägisõna, samas muutis see lugu üsna nõutuks.

Kes kunagi pidanud metsas puid tegema, riita laduma, lõhkuma – teeks hinge täis küll, kui keegi su suure töö ja vaeva pihta paneb. Või kui puud on ostetud, eriti viimaste aastate hindadega, on rahaline kahju päris arvestatav.

Kõige krooniks on aktiveerunud ka petised, kes kasutavad ära inimesi, kes loodavad saada soodsama hinnaga küttepuud, aga satuvad petiste võrku ja on lõpuks ilma nii rahast kui puudest. Ilmselt peavad selle võrra kuskilt mujalt kokku hoidma, sest lõpuks tuleb see summa ju ikka välja käia, et tuba soe oleks.

Ikka mõtled, kui palju on neid, kes käe võõrasse riita pistavad seetõttu, et päriselt on häda käes, ja kui palju neid, kes lihtsalt näevad võimalust hõlptulu teenida. Teagi, kumb variant halvem on. Ühed halvad mõlemad: on meil siis neid, kel häda käes, nii palju või on palju neid, kelle südametunnistus laseb teise inimese töö, vaeva ja vara kallale minna. Millegipärast kaldun arvama, et seoses sellega, et küttepuu on hinda läinud, on see varaste jaoks ressurss, millele käpa pealepanek väärib küünlaid. Paraku varastatakse kindlasti ka nende tagant, kel ongi väga raske, aga teadmine, et vähemalt puuriit on õues ja toa saab soojaks, on seni natukenegi lohutust pakkunud.

Ilus puuriit on õues ikka olnud uhkuse asi. Mõni osavam peremees või -naine on neid eriti kaunilt ladunud ja koduõue ehteks kujundanud. Nüüd siis ei teagi, mida soovitada. Politsei soovitusi lugedes meenus, kuidas aegade jooksul on varaste eest soovitatud peita üht või teist, sest pikanäpumees leiab igal ajal midagi, mille varastamine tulu tõotab. Tulebki puud luku taha panna või paigaldada tõesti kaamera, mis kurikaela pilti võtab, või kallis valvesüsteem. Kurbnaljakas? Nalja tegelikult ju ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles