Ebatsuuga on tänuväärne jõulupuu

Marju Lina
, ajakirjatoimetaja
Copy
Ameerikas kaubeldakse jõuluajal koonusjaks trimmitud ebatsuugadega hoogsalt juba umbes sada aastat. Fotol üks jõulupuufarm Oregoni osariigis. 
Ameerikas kaubeldakse jõuluajal koonusjaks trimmitud ebatsuugadega hoogsalt juba umbes sada aastat. Fotol üks jõulupuufarm Oregoni osariigis. Foto: Shutterstock

Ingliskeelsetes maades kutsutakse ebatsuugat Douglas-fir’iks – Douglase nuluks. Meie tunneme teda ebatsuuga šiki nime all, mis on ka tema õige nimi.

David Douglase, 19. sajandi ameeriklasest botaaniku eriülesanne oli transportida vähegi perspektiivikaid taimi ja/või nende seemneid elusa ja tervena Inglismaale. Tänu temale jõudis saareriiki hulk ­uusi taimi, nende seas ka harilik ebatsuuga. Douglase enda istutatud ebatsuugat Craig­vinean Forestis loetakse praegu riigi suurimaks okaspuuks.

Kevin McCallisteri jõulupuu?

Mõnel pool peetakse ebatsuugat hea kasvuga kuuseks, millel lihtsalt pikemad, paksemad ja pehmemad okkad ja isemoodi käbid. USAs kaubeldakse jõuluajal koonusjaks trimmitud ebatsuugadega hoogsalt juba umbes sada aastat, neid eksporditakse üle ilma ja neid on mitut sorti. Menufilmis „Üksinda kodus” näeme uhkelt ehituna väidetavalt just eba­tsuugasid.

Pole vähem tähtis seegi, et okkad püsivat ebatsuugal küljes märksa kauem kui kuusel ning asjatundjad kinnitavad, et koguni neli nädalat võib selles asjas olla hooleta. Lisaks peaks ebatsuuga kandma raskust kuusest paremini ja neile, kes jõulupuud ohtrate ehetega kaunistada armastavad, sobib see hästi.

Kõrge ja paksu nahaga

Ebatsuuga puit on väärtuslik ja seda peetakse üheks tähtsamaks töönduspuuks maailmas. USA ja Kanada looduskaitsjad pingutavad, et kaitsta vanu ebatsuugasid röövraidurite eest, aga väärikad puud kaovad siiski üksteise järel. Teadaolevalt kõrgeim neist on maha võetud Kanadas Vancouveri saarel – 128meetrine. See puu kuulub ka vanimaks elanud puude nimekirja, kirjas on 1375 aastat vana ebatsuuga.

Umbes 20 aastat on puu koor sile ja sisaldab rohkesti vaiku. Indiaanlased töötlesid sellega kanuusid veekindlaks. Kui nad tõrviku puu vaiku kastsid, põles see ka vihma käes.

Kui puu on aga üle 20 aasta vana, hakkab tüvel arenema korp, mis vanadel puudel võib olla kuni 30 cm paksune. See on tõhus kaitse. Isegi suurtes metsapõlengutes säilivad paksukorbalised puud üsna hästi.

Arvatakse, et Eesti kõrgeim ebatsuuga kasvab Sangaste parkmetsas.

Arvatakse, et Eesti kõrgeim ebatsuuga kasvab Sangaste parkmetsas. Viimatine teadaolev mõõtmine paari­kümne aasta eest näitas 42,1 meetrit, aga kuna ebatsuuga viskab kasvu pea kakssada aastat, on puu ilmselt tublisti kõrgem.

Okkatee annab jõudu

Ameerika põlisrahva seas oli ebatsuuga kevadistest tsitruselõhnalistest okastest tee nii kuumalt kui ka külmalt väga populaarne, sest kustutas erakordselt hästi janu ja andis energiat. Mitmel pool armastatakse seda tänini. Tee valmistamiseks peab panema okkad purki, valama vee peale, sulgema purgi kaanega ja jätma selle mõneks tunniks sooja kohta.

Ebatsuugaokkaid segatakse ka pestosse ja kastmetesse. Neid võib leotada mees või äädikas ning lisada siis siirupisse või jäätisesse.

Lihtne on okkaid ka säilitada: kuivatada või hoida sügavkülmas. Ka pika aja järel saab nendega ravida külmetust, neid võib puistata aroomiks vannivette. Pehmeist okkaist on kasu nahale, kui lisada neid oma tavapärasesse kreemi või nahaõlisse: see annab hoogu puhastusefektile ja muidugi meeldiva lõhna.

Lembit Kaarna.
Lembit Kaarna. Foto: Erakogu

KOMMENTAAR

Lembit Kaarna, aednik

Harilik ebatsuuga pole Eestis metsapuuna eriti levinud, kuid parkides kohtab teda sageli.

Ta on väga dekoratiivne ja väärikas komponent rohe­aladel.

Iluaianduse vaatevinklist on väärtuslikud hariliku ebatsuuga mitmesugused väikevormid ja teisendid. Suurematesse aedadesse ja parkidesse sobib hästi sinihall ebatsuuga, mis 30aastaselt võib küündida 12–15 meetri kõrgusele.

Väikevormidest on laiemalt levinud hariliku eba­tsuuga sort ‘Fletcheri’, tal on lame patja meenutav ebakorrapärane võra. Vähem levinud sort on ‘Densa’, tema võib kümneaastasena olla kuni meetrikõrgune.

Need väikevormid sobivad suurepäraselt kombineerimiseks madala ja hiljem keskmise kasvukõrgusega püsi­lilledega istutusaladel. Kevadise istutusala esmaseks ­ilmestamiseks võib hariliku ebatsuuga põõsasvormide ja püsikute vahele istutada krookuse-, tulbi- ja nartsissisibulaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles