Kooli lõpetavaid metsandusõpilasi krabatakse tööturule üksteise võidu

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Luua metsanduskooli kutse­ala­võistlustel pannakse oskused proovile, fotol kombineeritud järkamine ja täpsussaagimine.
Luua metsanduskooli kutse­ala­võistlustel pannakse oskused proovile, fotol kombineeritud järkamine ja täpsussaagimine. Foto: Margus Ansu

Metsaga tegelejad räägivad omavahel, et teadmistega töötegijaid napib ja kui õppija tööotsingu kuulutuse ühismeediasse paneb, läheb tema peale firmade vahel piltlikult öeldes oksjon lahti.

Jutt jutuks, paberitega harvesteri või väljaveotraktori operaatoreid, metsureid ja metsatehnikuid haritakse Luua metsanduskoolis, mille õpilased kinnistavad teooriat õppeasutuse metskondades ja kooliga koostööd tegevates praktikaettevõtetes.

Luua metsanduskoolis metsanduse eriala lõpetanute hulgas on SA Erametsakeskus juhatuse liige Gunnar Reinapu, kes jätkas õpinguid Eesti Maaülikoolis. Tema kogemuse kohaselt annab praktiliste ­oskuste ja põhjalike baasteadmiste omandamine Luual ning seejärel akadeemiliste ja teaduslike suundadega kinnitamine parima võimaliku arusaama vastutustundlikust metsakasvatusest ja tasakaalu säilitamisest looduses. Erametsakeskuses töötavad ja vajatakse mõlema kooli spetsialiste, kuid nõutavad oskused sõltuvad ametikohast.

„Näiteks praktilises metsamajanduses on selge eelis nendel, kes on tulnud Luualt, samas on ülikooli taustaga inimesed eelistatud metsandusliku sisuga analüüside ja dokumentide loomisel ning uuringute tõlgendamisel,” täpsustas Reinapu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles