Loodus kaameras: porgandeid mugiv rebane ja maisi matsutav karu

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Tõlvikute loomise ajal tõmbab ­maisipõld ligi karusid.
Tõlvikute loomise ajal tõmbab ­maisipõld ligi karusid. Foto: Looduskaamera

Maailmas on mõni üksik riik, mille elanikud pole veel uudistanud Eesti metsikus looduses askeldavaid loomi. Võimalust selleks pakuvad RMK looduskaamerad. Praegu saab vaadelda Saaremaa hirvi, kellele on tekkinud lausa rahvusvaheline fänniklubi.

Kui õhtul hakkab hämaraks kiskuma, on juba üle 60 fänni ekraani taga, nad teevad pakkumisi, kes täna esimesena kaameraesisele söögiplatsile toodud porgandeid näksima tuleb. Tegu on ilmselgelt püsivaatajatega, sest peagi tasapisi ekraanile ilmuvaid hirvi tervitatakse nimepidi. Eestikeelse jutu sekka satub palju ingliskeelseid kommentaare, ka poolakate seas tunduvad meie hirved popid olevat.

RMK looduskaamerate tööd koordineeriv zooloog Tiit Hunt räägib, et pidevalt nad kaamerate jälgijate arvul silma peal ei hoia, aga varem on kuu ajas sees on olnud 400 000 erinevalt IP-aadressilt jälgijat ja riike on kokku loetud 180. Kõige jälgitum kaamera ongi aastate jooksul olnud hirvekaamera. „Kevadel, kui karukaamera väga ägedaid kaadreid vahendas, lõi sealgi vaatajaskond lakke,” lisas ta.

Hirvekaamera kümnes hooaeg

Hirvekaamera asub Tehumardi metsades Lääne-Saaremaal ja jälgib hundi silmade kõrgusel söödaplatsi külastavaid loomi.

Reeglina kohti, kus mõni loomakaamera üles seatakse, ei avalikustata. „Kes väga tahab, see peilib välja,” nentis Hunt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles