Ettevõtja kahekordistab kodumaiste metsataimede kasvatust

Copy
Kristjan Laas.
Kristjan Laas. Foto: Erakogu

Eesti Metsameistri Taimekasvatus rajab Elva vallas uue kasvuhoonekompleksi, mis võimaldab ettevõttel tõsta Eesti era­metsaomanikele kasvatatavate kodumaiste puutaimede mahtu aastas 1,5 miljonilt ligi 3 miljonile.

Eesti Metsameistri Taimekasvatuse (EMT) juhatuse liikme Kristjan Laasi sõnul on investeeringu kogumaksumus üle poole miljoni euro, sellest 40% katab Bigbankilt saadud laen. Praeguste kasvuhoonetega 2500 ruutmeetril on ettevõte jõudnud maksimaalse tootmismahuni 1,5 miljonit istikut aastas. Tegevuse laiendamiseks plaanitakse juurde ehitada sama palju kasvuhoonepinda. „Uut kasvuhoonet on vanadega võrreldes täiustatud ja see võimaldab paremini kasvatada ka potitaimi,” selgitas Laas.

Laasi sõnul saab EMT pärast tootmismahu suurendamist alustada taimede müüki ka jaeklientidele ning rohkem kaasa lüüa avalike keskkonnaprojektide teostuses.

Erametsaomanikul soovitab ta aegsasti planeerida kevadist istutust ja võimalusel juba selle aasta jooksul taimed broneerida. „Kodumaiste puutaimede nõudlus ületab pakkumist ja lisaks on metsaomanikul tarvis mõelda maapinna ettevalmistusele ja istutajate leidmisele. Meie siht on kõikide tööde osas olla metsaomanikule abiks ja eeskätt pakkuda kvaliteetseid metsataimi. Ettevõttena on meil kasvamiseks praegu õige aeg,” märkis ta.

Eesti metsadesse istutatakse aastas ligi 39,4 miljonit uut puud, sellest oluline osa riigimetsadesse, milleks kasvatab taimi RMK ise. Erametsadesse istutatakse aastas ligemale 16,1 miljonit uut puutaime, millest suur osa tuuakse välismaalt.

Uute taimede kasvatamiseks külvatakse EMT kasvuhoonetes seemned igal aastal märtsist juunini ja istikud saavad müügivalmiks 1–3 aastaga. Taimede müük toimub aasta ringi ning suuremaid metsauuendusi tehakse kevadel ja sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles