Mirjam Pikkmets: Väike- ja mahetootjatel on täita asendamatu roll

Copy
Mätiku talumeiereid pidav ja lambaid kasvatav Mirjam Pikkmets juhib septembrist Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja mahetoimkonda.
Mätiku talumeiereid pidav ja lambaid kasvatav Mirjam Pikkmets juhib septembrist Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja mahetoimkonda. Foto: Urmas Luik

Septembrist Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja mahetoimkonda juhtiv maheettevõtja Mirjam Pikkmets tõdeb, et COVID ja sõda on pannud väike- ja mahetootjad uude, keerulisemasse seisu, kuid üldjoontes on nende tulevik pigem helge.

Sügisest toetab riik haridusasutusi, mis toidavad oma hoolealuseid vähemalt 20 protsendi ulatuses mahetoiduga. Edaspidi võiks sarnane toetus laieneda teistelegi avaliku sektori asutustele, leiab Pikkmets. Kui pidada silmas toidujulgeolekut, siis ilma hajali tegutsevate väiketootjateta ei pruugi me kriisiolukorras hakkama saada.

Pärnumaal Lääneranna vallas Oidremal Mätiku talumeiereid pidav ja lambaid kasvatav Aaduni talu perenaine Mirjam Pikkmets juhib septembrist Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) mahetoimkonda. Ühtlasi on ta koja nõukogu aseesimees, juhib töötleva tööstuse gruppi ja tegutseb aktiivselt Talumeiereide Liidu juhatuses.

Miks te olete endale nii palju kohustusi võtnud?

Põllumajandus-kaubanduskoda on Eesti suurim põllumajandustootjaid ja -töötlejaid koondav organisatsioon. Toimkonna juhiks kandideerides pidasin silmas, et nii väikesed kui ka mahetootjad oleksid nende jaoks tähtsate otsuste tegemisel arvestatav jõud. Seda ka riigi tasandil.

Kuna Mätiku talumeierei kuulub juba pikka aega Talumeiereide Liitu, oleme olnud protsessi kaasatud ja tundsin, et suudan täita senisest kandvamat ja ehk ka häälekamat rolli. Nüüdseks olen osalenud maaelukomisjonide koosolekutel ja üritustel ning võin kinnitada, et EPKK arvamus on oluline, tuleb vaid selgelt oma seisukohti väljendada.

Mitmes ametis olles on paratamatu, et sul peavad kõrval olema targad ja pädevad inimesed, kellele toetuda. Kuna kuskil tuleb paratamatult järele anda, siis praegu on selleks mu enda pere ja väike talu­meierei, aga saame hakkama.

Teiste tootjatega tihe suhtlemine annab ideid ja motivatsiooni endagi ettevõtet arendada. Aktiivsemalt paneb tegutsema praegune sõjast tulenev kriisiolukord.

Nakkus ja sõda on majanduse keerulisse seisu pannud. Mis mõjutab kõige rohkem mahetootjate, sealhulgas Mätiku ­talumeierei tegemisi?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles