Mesinike kingitud mesi tegi koolides ja lasteaedades hommiku magusaks

maaelu.postimees.ee
Copy
Meehommik Haapsalu põhikoolis.
Meehommik Haapsalu põhikoolis. Foto: Erakogu

Sel aastal aitas Eesti Mesinike Liit kaasa üle-euroopalise meehommikute traditsiooni levimisele Eestis ja kutsus liidu liikmeid ja kõiki mesinikke kinkima 18. novembril toimuval meehommikul lasteaedadele ja koolidele oma mesila mett.

Sloveenia mesinike liit on juba aastal 2006 ellu kutsunud toreda traditsiooni: novembrikuu kolmandal reedel viiakse kohalikele lasteaedadele mett, et rühmaõpetajad saaksid seda lastele hommikusöögi juurde pakkuda. Taoline meehommik on omamoodi sügisese lõikuspeo tähistamine ja rõhutab mee kui kohaliku ja väärtusliku toiduaine tähtsust meie laual.

Taoline meehommik on omamoodi sügisese lõikuspeo tähistamine ja rõhutab mee kui kohaliku ja väärtusliku toiduaine tähtsust meie laual.

Meehommikut võib pidada lasteaedades, koolides ja kodudes, mett võib kasutada oma lemmikretseptides maitsestajana, lihtsalt pannkoogi peal või jogurtiga segatult.

Sel aastal kutsud Eesti Mesinike Liit ka Eesti mesinikke algatusega ühinema ja viima 18. novembril oma kohaliku lasteaeda mett. Hoolimata lühikesest ettevalmistusajast jõudsid mesinikud liidu teatel varustada meega mitmeid Eesti lasteaedu ja koole ning meepäeval said suu mesiseks vähemalt 15 kooli ja lasteaia lapsed.

Teiste seas võttis hommikust osa Elva lasteaed Murumuna. Sinna viis mett kingiks üks lapsevanem, kes on ise alles alustav mesinik. „Igas rühmas toimus meehommik erinevalt: joodi teed, pandi mett pudrule, määriti saiale, söödi lusikaga. Lisaks meisterdati, joonistati, tantsiti. Otse loomulikult räägiti mesilaste vajalikkusest,” vahendas lasteaia õppejuht Kristiina Jurken ja lisas, et järgmisel aastal plaanivad nad kindlasti meehommikut uuesti pidada.

Lasteaia Murumuna lapsed tegid mesinikule tänutäheks ka kaardi.
Lasteaia Murumuna lapsed tegid mesinikule tänutäheks ka kaardi. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles