Looduskalender Kadrilaupäeval saab tähti vaadates talveilma ennustada

Kristel Vilbaste
Copy
Kui 24. novembril on taevas näha palju tähti, tuleb lumine talv.
Kui 24. novembril on taevas näha palju tähti, tuleb lumine talv. Foto: Arvo Meeks

Kas teadsite, et see, kes esimese lumehelbe keelotsaga kinni püüab, see sel talvel nälga ei näe. Tundub, et väikesed lapsed teavad seda hästi ja nad ei püüa helbeid vaid keeleotsaga, vaid närivad puhtaks lumised kindaotsad ja vahel kugistavad seda jäätise ja suhkruvati vahepealset asja kohe suure suuga.

Esimene tutvus vastsadanud lumega toob meile enamasti kähiseva hääle ja vesise nina, aga pole vist inimest, kes suudaks jätta palja jalaga peale sauna proovimata pehme lume kohevust.

Mina panin nädalavahetusel rohkem rõhku sellele, et lumelabidale tutvustada tänavust uustulnukat. Lumi, mis maha sadas, oli külmakõhedusest imekerge, aga labidaga lükates tuli välja veel külmumata lehekiht ja tüma maa.

Lumelabidate väljalennupäev.
Lumelabidate väljalennupäev. Foto: Kristel Vilbaste

Kriuks-kriuks

Kuid juba töönädala eelööl keris pakane siin kraadiklaasi -8 kraadini ja lumi hakkas kriuksuma, selline kriuks toob silme ette sügavalt särava Linnutee ja just kadripäeva eel selle taevavöö järgi ilma ka ennustatakse, kui näha on palju tähti, siis tuleb lumine talv, nii et 24. novembri õhtul pilgud taevasse ja Linnuteele.

Aga mitte ainult tähti ei innusta pakane sirama, vaid ka katab veekogud särava kaanega. See jää on veel õrn ja õbluke, aga kaugel see nigulapäevgi detsembris on, mis pidi sillad soodel naelutama. Esialgu ootame küll kadripäevast sula, mis esimese lume taas sulataks.

Pane lindudele päevalilleseemneid

Paks lumi ja külmakraadid tõid pisikesed linnud toidumajade juurde. Need tasub nüüd kõik välja otsida ja kui tahate linde enda juurde meelitada, siis võiks alustada päevalillegurmeega. Pole tihaseisandat, kes suudaks sellele ahvatlusele vastu panna ja reeturlikult katkestab ta suhted teda toitnud inimperega, kes praegusel energiavaesel ajal teda lihtsalt rasvapalli ja kaerahelvestega toita üritab.

Ja teate linnutoidutootja Balsnack on sel aastal toonud päevalilleseemneid otse Ukrainast, need on mustad ja õhukese koorega ning toidumaja ei saa nii kiiresti tühjaks.

Käivitus talilinnukaamera

Linnutoidumajast tulevad ka looduskalender.ee uudised. Taas jookseb otsepilt Lõuna-Eesti metsade vahel asuvast Linnutoidumaja kaamerast. Gennadi Skromnov ütleb, et sel aastal keskendutakse rohkem lähipildile, iga tihase või varblasega saab hea silmside.

Looduskalendri linnukaamera.
Looduskalendri linnukaamera. Foto: Kristel Vilbaste

Toidumajas käib rohkem ka neid, kes muidu paksus metsas elasid, sest nüüd on lageraie ala ka seal aina lähemale trüginud, langid vaid 50 meetri kaugusel. Metsade asemel ongi meil varsti ainult pelletipuru ja villu-metsakardinad. Ja kui riigikaitsjad väidavad, et kändudega maastik on meil hea tankitõrjetsoon, siis vanad metsamehed muhelevad, veel parem oleks siis ju jätta rinnakõrgused kännud...

Foto: Kristel Vilbaste

Magada või mitte magada?

Aga mutid valge varjekanga all ei maga, päis hämmastav on näha, kuidas must mullakuhil vaikselt suuremaks kerib. Mullakiht on ju veel täis maitsvaid roosasid vihmaussivorste. Kitsekesed põldude peal on veidi segaduses, aga lumekiht on veel nii õhuke ja õhuline, et orase saab kergesti välja kraapida. Arvata võib, et kui soolapuisturid rohkem liikuma hakkavad, siis on nad ka teedel soolakommi lakkumas, tasub autoga ettevaatlik olla.

Kõik talvised magajad vaatavad sadanud lund ja arutlevad endamisi, kas tasub juba külg mõnusalt maha panna ja unele sättida, aga arvata võib, et peale kadripäeva sulisevad nende külgede all jälle vesi.

LASTELE: Kadrimäägimine

Enne kadrisanditamist olnud maarahval kombeks, et noorem rahvas kadripäeva hommikul mööda küla jooksnud ja määginud. Pereema kutsunud lapsed siis lauta loomadele karjaõnne määgima ja jaganud lastele head paremat.

Märt matab, kadri katab, andres arutab ülesse. Saarde

Kadripäeval võiks minna mõnda tõelisse lambalauta ja kuulata, kuidas lambad tegelikult häält teevad. Pärast võiks kokku panna vahva määgimisekoori, kus igal lapsel on kindla lamba laul suul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles