Maalapsed, need kasvavad teisiti

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Keskkond mõjutab elukutsevalikuid omajagu. Foto on illustratiivne. 
Keskkond mõjutab elukutsevalikuid omajagu. Foto on illustratiivne. Foto: Mollman Farm/mercury Press

„Tsau, mis teed?” – „Käisin just kanadele süüa viimas ja nüüd teen tibule pai.”

Sarnase telefonikõne pidas mu sel sügisel kooliteed alustanud poeg ühel nädalavahetusel oma klassiõega. Nii mõnegi klassiõe ja -vennaga saab masinahuviline noormees rääkida põllutöödest, sest isad on tegevad põllumajanduses. Ühel klassivennal on aga koduaias vasikad ja lisaks kanadele ka kalkunid. See kõik on laste argipäev, mille nad agaralt omavahelistesse vestlustesse sisse toovad. Seda on paganama vahva kõrvalt kuulata.

Meie vastne koolipoiss unistabki tulevikus kombaineriametist. See unistus käib muidugi vaheldumisi lenduriametiga, aga põhjalik ettevalmistus masinapargist on läbitud. Onugagi käiakse juba mitmes suvi põldudel traktori- ja kombainikabiinis kaasas.

Et ma ise unistasin kosmonaudiks saamisest, aga täna kirjutan hoopis siin, ei tähenda, et pojast kindla peale põllumees saab, aga keskkond mängib tulevasel ametivalikul tähtsat rolli. Kõrgete korrusmajade vahel kasvanud noorel ei saagi asja vastu huvi tekkida, aga kui kasvad põlluservas ja masinad vuravad ümberringi, on tõenäosus mõjutatud saada märksa suurem.

Teine asi on muidugi see, kas ma sooviksin oma lapsele sellist ametit. Hiljuti suhtlesin ühe noore põllumehega, kes alustas viljakasvatajana kümmekond aastat tagasi täiesti nullist. Toona oli optimism suur, aga nüüd ta sama teed enam ette ei võtaks. Keeruline on end üles töötada, kui ei ole kelleltki midagi üle võtta. Maade pärast käib tihe rebimine, hinnad on kerkinud taevasse, maaomanikud küsivad rendihinnaks kogu toetusraha, kui mitte rohkem.

Ka bürokraatia, mis asjaga kaasas käib, on tohutu. Just neil nädalail käiakse mööda Eestit tutvustamas uut ühise põllumajanduspoliitika strateegiakava, mis kubiseb uuendustest ja muudatustest. Selleks, et kasvatada vilja, loomi või mõlemaid, peab end läbi murdma tohutust inforägastikust ja nõudmisi tuleb aina juurde. Üha enam tuleb pingutada selle nimel, et vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid. Käesoleva aasta sisendi- ja energiahindade tõusust ei hakka üldse pikemalt rääkima.

Aga ometi on meil tublisid põllumehi igas vanuses ja noorigi tuleb usinasti peale. Nullist oma põllumajandusettevõtet rajada on küll keeruline, aga head agronoomid, masinajuhid ja teised asjatundjad on ettevõtetesse alati avasüli oodatud. Võib-olla ongi pingevabam elada, kui saad olla oma ala ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles