Euroopa Komisjoni plaan pikendada glüfosaadi kasutusluba takerdus

maaelu.postimees.ee
Copy
Glüfosaati sisaldavaid preparaate, millest tuntuim Roundup, kasutatakse põllumajanduses suvel ja sügisel koristusjärgsel umbrohutõrjel, kevadel külvieelsel umbrohutõrjel ja rohumaade uuendamisel.
Glüfosaati sisaldavaid preparaate, millest tuntuim Roundup, kasutatakse põllumajanduses suvel ja sügisel koristusjärgsel umbrohutõrjel, kevadel külvieelsel umbrohutõrjel ja rohumaade uuendamisel. Foto: Elmo Riig

Mitmed liikmesriigid on vastu Euroopa Komisjoni ettepanekule pikendada glüfosaati sisaldavate toodete lubasid, mis saavad läbi 2022. aasta detsembris.

Euroopa Komisjon tegi ettepaneku pikendada kehtivusaega ühe aasta võrra – see on reeglitepärane ja vajalik, viia lõpuni Euroopa Liidu glüfosaadi hindamise protsess, vahendab FarmingUK. Viivitus tähendab aga seda, et lubasid ei saa pikendada enne aegumiskuupäeva saabumist. Glüfosaat on euroliidus ja Eestis heaks kiidetud kuni selle aasta 15. detsembrini.

Kui kasutusloa pikendamise hääletusele pandi, toetas seda enamik liikmesriike, kuid Luksemburg, Malta, Horvaatia olid sellele vastu ning Prantsusmaa, Saksamaa ja Sloveenia jätsid hääletamata.

Selle aasta alguses leidis neljast ELi liikmesriigist koosnev glüfosaadi hindamisrühm, et olemasolevad teaduslikud tõendid näitavad, et glüfosaadi klassifitseerimine kantserogeenseks aineks ei ole õigustatud. See järeldus oli kooskõlas komitee 2017. aasta hinnanguga ja nelja glüfosaati hindava liikmesriigi hiljutiste arvamustega.

Euroopa Toiduohutusamet ja ELi liikmesriikide määratud teaduseksperdid jätkavad hindamisprotsessi ja arutavad tõendeid kohtumisel, mis peavad lõppema 2023. aasta juuliks.

Maa Elu kirjutas juulis, et kui glüfosaadi kasutust on Euroopa Liidus administratiivselt pikendatud, pikendatakse ka Eestis tähtaega, mille jooksul seda sisaldavad tooted turule on lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles