ÜLEVAADE ⟩ Toidutootja teenib alla Eesti keskmise palga

Copy
Palk põllumajanduses.
Palk põllumajanduses. Foto: Allikas: Statistikaamet; Graafika: Katri Henga

“Elu on kallimaks läinud ja head töömeest pead hoidma ja selleks teinekord maksma ka üle turuhinna,” tõdes Tartumaa teraviljakasvataja Madis Ajaots põllumajanduses praegu makstavatest töö­tasudest rääkides.

Maa Elu võttis lahti statistikaameti palgavõrdluse rakenduse, kus saab aimu Eesti eri maakondades sama ametit pidavate inimeste palga­tasemest. Kui tänavu teises kvartalis oli Eesti keskmine brutokuupalk 1693 eurot, siis maal on see arv kättesaadav vaid väga üksikute ametite esindajatele.

Näiteks põllumajandus­masina juht teenis tänavu teises kvartalis mediaanpalgaks (tasu, millest sel ametikohal rohkem ja vähem teenivaid töötajaid on ühepalju) keskmiselt 1478 eurot, kõige enam Tartumaaal – 1600, üle 1500 teenivad veel Põlva-, Järva-, Valga- ja Pärnumaal. Kui vaadata keskmist palka, siis Tartumaal on see üle 1800 ja Valgamaal üle 1700 euro.

Madis Ajaotsal on osaühingus Rannu Seeme põllumajandusmasinate peal tööl mehi kümne ringis ja nende töötasu küündib vaid suvekuudel Tartumaal statistilise keskmisena pakutud 1800 euroni kuus.

“Suvel on hooajatööd ja pikad päevad ning töötasu võib olla rohkemgi, kuid teistel kuudel on vähem töötunde ja töötasu kindlasti väiksem,” selgitas Ajaots. Kui hooajal osta põllumajandusmasinate juhi teenust sisse töövõtulepinguga, on tunnihind lausa 25 eurot.

Ajaots on seda meelt, et kui töötajaid pole saada, tulebki parematele meestele maksta väärilist töötasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles