Eksootiline okaspuu tõi Eestisse ebatsuuga juurepähkli

Tiiu Leis
, Maa Elu kaasautor
Copy
Üks uutest seeneliikidest on ebatsuuga juurepähkel.
Üks uutest seeneliikidest on ebatsuuga juurepähkel. Foto: Erakogu

Mükoriisa uuringute professor Leho Tedersoo uurib pooleldi hobi korras eksootiliste okaspuuliikide levikuga kaasnevaid uusi seeneliike, mida ta on sel sügisel parkidest ja uuselamurajoonidest leidnud kokku viis. Üks neist on ebatsuuga juurepähkel, teine ebatsuuga tatik ja ülejäänud liigid on veel määramisel.

Leho Tedersoo sõnul on seened tihedalt seotud puudega, mille all või peal nad kasvavad, ning pole ime, et seoses uute puuliikide tulekuga Eestisse saabuvad siia ka uued seeneliigid. Kuna eksootilisi puid istutatakse tavaliselt parki või uuselamurajooni, ei pea ta uute seente avastamiseks metsa minemagi.

“Hilissügisel käin rohkem parkides võõrliike vaatamas. Mändide, kuuskede ja teiste okaspuude all on praegu seene­näidiseid kõige rohkem,” ütles Tedersoo.

Enamik söögiseeni sõltuvad mükoloogi jutu järgi puudest. “Praegu moodustavad enamiku need seened, mis kasvavad okaspuude all, sest okaspuudel on n-ö lehed küljes,” rääkis mükoloog Leho Tedersoo. Lehtpuud on lehed langetanud ja osaliselt sõltub ­sellest ka seenesaak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles