Selle sügise kõige kuumem kaup – generaator. Mida peaks neist teadma?

Copy
Sel sügisel polnud haruldane vaatepilt, kus kauplused olid generaatoritest tühjaks müüdud.
Sel sügisel polnud haruldane vaatepilt, kus kauplused olid generaatoritest tühjaks müüdud. Foto: Elmo Riig

Olgu põhjuseks peaministri sõnavõtt võimalike elektrikatkestuste teemal, ohutunne, talupojatarkus või kõik kolm korraga, igatahes on elektrigeneraatorid selle sügise tõenäoliselt kõige kuumem kaup.

“Kahe nädalaga osteti meilt poole aasta varu ära, praegu hangime neid juurde,” tõdes ehitusmaterjalide kaupluste keti Espak tööriistaosakonna müügijuht Rasmus Kirs. Kuigi otseselt ei küsi müüja kelleltki vanust või elukohta, arvas ta, et generaatorite rohkearvulise ostjaskonna seas on nii maa- kui linnarahvast, nii pensionipõlve pidajaid kui nooremaid pereinimesi, aga siiski pigem suuremate majapidamiste omanikud, sest teoreetiliselt saab generaatorit küll kortermaja rõdulgi kasutada, aga mõistlikum on seal tegutseda ühistuna, mitte igaüks omapäi.

Tuleb arvestada, et generaatori töötamine ei segaks ega ohustaks teisi inimesi ja keskkonda müra ega paratamatult tekkivate heitgaasidega. Päästeameti nõudel peab jälgima, et seade oleks seintest, teistest seadmetest ja kütusemahutist piisavalt kaugel, siseruumes kasutamisel peab tekkivad heitgaasid ruumist vastava torustikuga välja juhtima jne. Kui generaator töötab õues, peab sellele tagama ilmastikukindluse. Mõlemal juhul on vajalik maandus ja rikkevoolukaitse. Enne kui hakkate generaatori ostmise plaani realiseerima, tuleks Päästeameti kodulehelt läbi lugeda peatükk “Generaator kodumajapidamises”.

Peamiselt ostetakse generaatoreid vähemalt praegu nii-öelda igaks juhuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles