Kihnu troi järjekorras tuleb oodata kolm aastat

Tiit Efert
Copy
Elly Karjami käes on parasjagu 139. troi, mis hetkel pooleli. Kõige tuntum Elly troi kandja on Jüri Ratas, kes käis sellega tänavu ka Ukrainas visiidil.
Elly Karjami käes on parasjagu 139. troi, mis hetkel pooleli. Kõige tuntum Elly troi kandja on Jüri Ratas, kes käis sellega tänavu ka Ukrainas visiidil. Foto: Tiit Efert

Kihnus elav ja töötav ettevõtja Elly Karjam on leidnud kutsumuse käsitöölisena, eeskätt on ta tuntud troide kudujana. Elatist pakuvad lisaks jäätiste ja seepide valmistamine ning majakavahi amet. Panuse eest kudumise propageerimisse ja laiemalt käsitöö edendamisse pälvis ta tänavu aasta käsitööettevõtja tiitli.

Kihnu saarel ettevõtjaks olemine on tema jaoks lihtne, sest see on tema elulaad. Varem 12 aastat madrusena töötanud Elly on käsitööd teinud kogu aeg, aga hiljem on lisandunud ka kodumajutus. Sellegi lugu on lihtne. Tal käis palju külalisi, kes tahtsid ööbida. Ühel hetkel mõistis Elly, et ei jaksa tasuta külaliste järel koristada ja hakkas pakkuma kodumajutuse teenust, mis maksab. “Mõtlesin, et kes tuleb, see tulgu ja kellele ei meeldi, jätku tulemata. Tegelikult tuldi ikka,” selgitas Elly.

Oma ettevõttega tegeleb ta üksi. Suvel pakub suuremat rakendust majutus ja majaka­vahi amet, talvel aga käsitöö. “Üks tasakaalustab teist, aga tegevust on palju, et rutiini peale ei tuleks.”

Troi kudumine võtab 200 töötundi

Elly leivanumber on troid ehk meeste Kihnu kampsunid. Vahepeal on Kihnus troisid vähe kootud, samuti on selle kudumine väga suur töö. Elly sõnul võtab see 200 töötundi, mille ta veedab tugitoolis televiisorit vadates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles